Orbán: Gazdasági bevándorlóknak nem adunk menedéket

2015.01.11. 19:22 Módosítva: 2015.01.11. 19:30

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. A miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban - közölte az MTI.

A kormányfő úgy fogalmazott: a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni. Azt is kijelentette, hogy abban reménykedik, a mostani események higgadt, nyugodt elemzése abba az irányba viszi majd el az európai vezetőket és Brüsszelt is, hogy egy szigorú, a bevándorlást korlátozni akaró politika nyerjen polgárjogot Európában.

Rossz dolog

"A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont" - szögezte le.

Elárasztják Magyarországot a menekültek?

Rég látott tömegben kérnek migránsok Magyarországon menedékjogot, de messze vagyunk a nyugat-európai számoktól. Az elmúlt hónapokban az Index körüljárta a kérdést: videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok. Összefoglaló cikkünkben azt jártuk körül, hogy hányan vannak, honnan jönnek a Magyarországra érkező menedékkérők, maradnának-e vagy mennének tovább, és milyen gondokkal küzdenek az őket segítő civilek.

A miniszterelnök azt mondta, nyilvánvaló, hogy vannak országok és Magyarország is ezek közé tartozik, amik eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog. Hangsúlyozta, hogy a valóban politikai okokból, életüket mentve elmenekülőknek "meg kell adni, ami jár, mármint menedéket", de a gazdasági okból hazájukat otthagyók számára nem tudunk ilyen menedéket nyújtani.

Csekély számban élnek itt

Arról is beszélt, hogy Magyarországon az európai állapotokhoz képest csekély számban élnek "tőlünk különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek", de ők megtalálták a számításukat és általában beilleszkedtek. Szavai szerint eddig azok érkeztek hozzánk, akik képesek önálló egzisztenciát fenntartani, dolgozni akarnak, képzettségük is van és valóban keresik a helyüket a magyar társadalomban, munkás emberként, dolgozó vállalkozóként.

A most velünk együtt élő kisebbségekkel nincsen probléma és a számuk sem növekszik úgy, hogy "az fejfájást okozzon" - jelentette ki.

Nem leszünk célpont

"Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország" - szögezte le.

Magyarország a magyaroké

"Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani" - mondta.

A Párizsban tartott vasárnapi megemlékezésről azt mondta, megemeli a kalapját a franciák demokratikus életösztönei előtt. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Franciaország arról híres, hogy ott zajlanak a legélesebb politikai viták, ott szoktak a legélesebben fogalmazni a szemben álló felek. Ezzel szemben viszont úgy látszik, hogy amikor baj van, akkor a franciák értik, hogy van olyan, hogy nemzeti egység, van olyan, hogy feltétlen szolidaritás, feltétlen összetartás, az erők feltétel nélkül egyesítése. Akkor összejönnek, kiállnak, erőt mutatnak és megvédik a francia demokráciát - tette hozzá.