Vörösiszap: nincs aki kifizesse a kártérítéseket

15
2015.01.13. 08:49

Jogerősen 8,5 millió forintos kártérítést kellene kapnia Szanyi Jánosnak azért, mert a vörösiszap-katasztrófában elveszítette a szüleit, azonban az alperes Mal Zrt.-t felszámolták, az állam viszont nem vállalja át a kártérítések kifizetését, írja a Bors. A lap szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata szerint a férfi mellett az unokáknak is kellene kapnia 2-2 millió forintot.

Szanyi János édesanyját Devecser mellett, 3 kilométerre az otthonától találták meg a katasztrófa után több nappal. A 85 éves nő holttestét fiának kellett azonosítania, amit a mai napig képtelen feldolgozni. Édesapja testének jelentős része megégett az iszap miatt, ezért később meghalt. A férfi a szülein kívül szülőházát is elveszítette, amit édesapja épített Kolontáron. A házat le kellett bontani, mert másfél méter magasan állt benne az iszap.

Szanyi ügyvédje, Magyar György a lapnak azt mondta, úgy látja, sosem fogják tudni behajtani a kártérítést, mivel az állam nem vállalja át a felszámolt cég után a kártérítések kifizetését. Ráadásul az állam egy kormányhatározat alapján azt is kizárta, hogy a közadakozásból befolyt kétmilliárd forintból a károsultak pénzhez jussanak.

A károsult férfi különösen csalódott amiatt is, hogy a Mal vezérigazgató-helyettésével, D. Józseffel egy gimnáziumi osztályba járt, a férfi mint a per egyik fő vádlottja azonban még bocsánatot sem volt hajlandó kérni tőle. D. Józsefet halált előidéző gondatlan veszélyeztetéssel, közveszélyokozással és környezetkárosítással vádolják. A vezérigazgató-helyettes a bíróság előtt azt mondta, egyetlen vádpontban sem bűnös, ezért megbánást sem tud tanúsítani.