Ötpárti terrorellenes egyeztetés: a Fidesz a bevándorláson szigorítana

2015.01.14. 11:20 Módosítva: 2015.01.14. 14:41

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ma délelőttre hívta össze a parlamenti képviselőcsoportok képviselőit, hogy "nemzeti konszenzus alakuljon ki" a terror elleni fellépésről. Korábban Vona Gábor javasolt egy szakpolitikai fórumot, ahol a tárgytól némiképp eltérve a halálbüntetés visszaállítását is napirendre tűzte volna.

Az ötpárti egyeztetésen a parlamenti pártok vezetői egy frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg. Rogán Antal közölte, hogy pártja javaslatot készít arról, hogy bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelemben részesüljenek. De szükség lehet arra is, hogy a kormány vagy a rendészeti szervek nagyobb jogkört kapjanak például azzal kapcsolatban, miként lehet valakit az országba beengedni vagy kiutasítani.

Mint mondta, jövő héten összeül a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság, ahová meghívják a rendőrség vezetőit, a Belügyminisztérium, az érintett kormányzati szervek, a titkosszolgálatok és a TEK képviselőit.

Rogán közölte, hogy a szerdai megbeszélésen az MSZP kérésére érdemben nem volt szó a bevándorlás kérdéséről, noha

a Fidesz meggyőződése az, hogy Európában a problémának az egyik gyökere a bevándorlásban keresendő.

Megjegyezte, Európában 2013-ról 2014-re 130 százalékkal nőtt az illegális bevándorlók száma. Magyarország ebből a szempontból tranzitország.

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, ők kezdeményezték a parlamenti bizottságok összehívását, hogy a szolgálatoktól megtudják, milyen további parlamenti segítségre van szükségük a terrorellenes fellépéshez. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét, amelyet az EU-val közösen kell végrehajtani.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolta az egyeztetés után, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán. Vona Gábor szerint a bizottságok tagjai a határvidéken beszélhetnének a polgármesterekkel, vagy akár meglátogathatják a békéscsabai menekülttábort is. A testületek megállapodhatnának arról is, van-e összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között - hangsúlyozta. Szerinte amíg ezt a kérdést nem tisztázzák, nem lesz konstruktív politikai vita.

Az LMP egyetért azzal, hogy a terrorellenes fellépés során meg kell találni a nemzeti minimumot, ezért a párt üdvözli a szerdai ötpárti egyeztetést és az ott született megállapodást - erről Schiffer András frakcióvezető beszélt sajtótájékoztatón. A társelnök hozzátette: azt viszont világossá kell tenni, hogy a terrorizmus elleni fellépésről vagy a bevándorlásról egyeztetnek, mert a kettő összekeverését hangulatkeltésnek tartják. Az LMP meggyőződése, hogy a rendészeti, bevándorláspolitikai intézkedések csak tűzoltásra jók, ugyanis a szabadkereskedelemre épülő világrend folyamatosan újra fogja termelni a terrorizmus problémáját.