Áder odaszólt a fideszeseknek, hogy helló, ne már!

2015.01.14. 16:41 Módosítva: 2015.01.14. 16:43

Áder János köztársasági elnök közleményben emelt szót a napelemek környezetvédelmi díja ellen, és amiatt, mert ezt egy salátatörvényben vezették be. Szerinte ezt a rendszert is fel kellene számolni.

Most kiderült, milyen, amikor az Fidesz jóvoltából regnáló államfőnek bírálni kell a Fideszt és a kormányt. Nos, az így hangzik:

A megújuló energiaforrást jelentő napelemek hazai elterjedését bizonyosan nem ösztönző környezetvédelmi termékdíj bevezetése jó példa erre. Ennek bevezetésekor hibázott a kormány, mert nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál. Hibázott az Országgyűlés, mert olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra. Hibáztak az ellenzéki pártok, mert ezt a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során. Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét. És hibáztam én is, mert magam sem figyeltem fel erre a „salátatörvény”-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre.

Áder ugyanis szívügyévé tette a környezetvédelmet, ami információink szerint egyfajta előszobája annak, hogy belőle esetleg ENSZ-főtitkár legyen. Ezért is kezdődik a közleményt azzal, hogy „bizonyára értesült arról, hogy ez év január 1-jétől új igazgatóság – a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága – kezdte meg munkáját a Köztársasági Elnöki Hivatalban." Szerinte az egész világon szükség van szemléletmódváltásra.

„ Az sem közömbös számomra, hogy itthon, Magyarországon mi történik a környezeti fenntarthatóság érdekében, hiszen hamarosan a világ összes országában be kell majd látnia minden közügyekkel foglalkozó felelős szereplőnek, hogy ha nem változtatunk a folyamatok irányán, akkor olyan jövő köszönthet ránk, amelyben már nem lesz mód korrigálni mulasztásainkat.”

Szerinte emiatt Magyarországot mulasztás terheli, és az eset „két tanulsággal is jár. Az egyik az, hogy a közös hibát közösen kell helyrehoznunk. Ezért arra kérem, hogy támogassa azokat a törvényhozás munkáját érintő kezdeményezéseket és szakmai egyeztetéseket, amelyek az ebben a kérdésben szükségessé vált mielőbbi korrekcióra irányulnak. A másik tanulság pedig az, hogy 25 év után elérkezett az idő arra, hogy belássuk, az Országgyűlésnek végre szakítania kell a „salátatörvény”-alkotás rossz gyakorlatával." Ez az utolsó mondat arra is utalhat, hogy esetleg Ádernek fogalma se volt arról, hogy mit ír alá. 

Magyarul, Áder felszólította a parlamentet, hogy korrigálja a törvényt.