Egyelőre nem működik a diplomamentés

2015.01.14. 07:09

A nyelvvizsga hiányában diploma nélkül maradt ötvenezer hallgató negyede jelentkezett a diplomamentő programra. Közülük 5500-an jutottak a támogatási szerződések megkötéséig, írta a Magyar Nemzet. A szintfelmérők tapasztalatai alapján a programot lebonyolóító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. meghosszabbította a diplomamentő akciót.

Diplomamentésre csak azok pályázhatnak, akik kizárólag a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni diplomájukat. A sikeres pályázók államilag támogatott nyelvtanfolyamokon szerezhetik meg a hiányzó, B2 szintű tudást. Bár a jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, a kurzusok megkezdése előtt mindenkivel szintfelmérőt iratnak, hogy kiderüljön, 240 óra alatt van-e esélye eljutni a középfokig.

Az eddigi felmérőkből az derült ki, hogy a hallgatók többsége nincs tisztában a tényleges tudásával, mert nem rendelkeznek az elvárt alapszintű ismeretekkel sem. A program meghosszabbítására részben a pályázók gyenge tudása miatt volt szükség.