nonono

Orbán már megint mindenki előtt akart járni egy lépéssel

2015.01.14. 07:59
A miniszterelnök arra számított, a bevándorlóellenes nyilatkozattal kimondja, amit Európában mások nem mernek. A fideszes vezetőket beavatta: ő tényleg ezt a tanulságot szűrte le a merényletekből. Ha az Európai Néppártban nem lesz téma a bevándorlás szigorítása, jobbról beelőzhetik őket.

A magyar miniszterelnök a múlt heti, párizsi terrorcselekmények idején informális beszélgetéseken magyarázta a Fidesz vezetőinek, hogy milyen következtetéseket szűrt le magában a Chalie Hebdo szerkesztősége elleni véres merényletből.

Az Index információi szerint Orbán Viktor a párizsi terrorellenes tüntetés után lényegében ezeket, a fideszes politikusokkal addigra már ismertetett gondolatait nyilatkozta le az M1 Híradó tudósítójának.

Mint ismert, Orbán Viktor a köztévében azt állította, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Szerinte a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni; és azt is mondta, abban 

reménykedik, hogy a mostani események higgadt, nyugodt elemzése abba az irányba viszi majd el az európai vezetőket és Brüsszelt is, hogy egy szigorú, a bevándorlást korlátozni akaró politika nyerjen polgárjogot Európában.

A magyar kormányfő kijelentései hétfőn komoly visszatetszést keltettek számos külföldi lapban. Elsősorban francia, német és amerikai újságok foglalkoztak Orbán állításaival, xenofóbnak, az alapvető szabadságjogokkal szemben állónak bélyegezve azokat. Úgy tudjuk, Orbán arra számított, hogy ismét egy lépéssel mindenki előtt járva, meg tudja fogalmazni a Charlie Hebdo-merényletek utáni Európa számára a tanulságokat.

Kedden egyébként már erre hivatkozott Kovács Zoltán kormányszóvivő is, amikor újságírók előtt bejelentette, a kormány álláspontja szerint Magyarország egy rendkívül szigorú, a gazdasági bevándorlást megakadályozó új szabályrendszer létrehozásában érdekelt. Kovács azt mondta, Európa lépéskényszerbe került egy régen húzódó vitában.

A miniszterelnök meglátása szerint ugyanis hiába beszélnek szép szavakkal az általános szabadságjogokról, a következmény előbb-utóbb az lesz, hogy mindenhol szigorúbb bevándorlási szabályokat vezetnek majd be. Az Egyesült Királyságban ez már hosszabb ideje téma, de 

az Európai Néppártban is téma kell, hogy legyen, ha nem akarják hagyni, hogy jobbról beelőzzék a pártot.

„Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország" – nyilatkozta a miniszterelnök a Híradóban. Forrásaink szerint Orbán ezt azért mondta, mert az a meggyőződése, hogy a Nyugat-Európában kialakult hatalmas közösségek nemcsak békésen elkülönülő kulturális, vallási és gazdasági csoportokból állnak, hanem menedéket adnak terroristáknak is.

Arra a kérdésre, hogy a negatív német visszhangja miatt a nyilatkozat nem lesz-e újabb ütközőpont a muszlimellenes szerveződésekkel harcba szálló Angela Merkellel, fideszes forrásunk azt mondta, hogy a német kancellár budapesti látogatása előtt több egyeztetést is lefolytatnak német politikusokkal. Egyelőre azonban nem érkeztek jelzések arról, hogy ezt az ügyet kifogásolták volna Berlinben.