Belvárosi ingatlanok négymilliárddal olcsóbban? Mutatjuk a módszert

2015.01.14. 15:02
Szerda este belvárosi ANTIkorrupciós sétát tart Juhász Péter, az Együtt 2014 V. kerületi önkormányzati képviselője. A séta és tüntetés azoknak az ingatlanoknak egy részét érinti, amelyeket az V. kerület jóval áron alul értékesített. Azért nem az összeset, mert az nem férne bele egy könnyű délutáni programba: 2008 és 2013 között összesen 155 ingatlant adott el az önkormányzat jelentős kedvezménnyel, összesen 4 milliárd forinttal kevesebbért. Az ügyben számtalan feljelentés született már az ügyészségen, az önkormányzat pedig kedden bejelentette, addig nem ad el több ingatlant, amíg a nyomozás tart. Összeszedtük, mit tudni eddig a különös ingatlan adásvételek módszertanáról, illetve hogy kik és mennyi hasznot húzhattak az ingatlanbizniszből az eddig feltárt információk szerint.

Összesen 277 nem lakás célú ingatlant – tehát üzlethelyiséget, pincehelyiséget – értékesített pályáztatás nélkül az V. kerületi önkormányzat 2008 és 2013 között. A vásárlók jelentős része ebből a 277-ből 155 ingatlanhoz 30 százalékos kedvezménnyel jutott, azzal az indoklással, hogy előtte ők bérelték a helyiséget, és megfizették az évről évre emelkedő bérleti díjat. Valójában azonban nem egy esetben nemhogy a hosszas bérleti viszony, hanem egyáltalán, semmilyen bérleti viszony nem volt feltétele a kedvezményes vásárlásnak. 

Honnan lehet ismerős az V. kerületi történet?

Eddig a Hunvald György irányítása alatti Erzsébetváros volt Budapest mintakorrupciós kerülete. A botrányok sorozata a kétezres évek elején, a zsidónegyed régi házainak offshore-konstrukcióban való feláldozásával kezdődött (az V. kerülethez hasonlóan az ellenzék akkor még itt sem nagyon háborgott), majd sorra jött a többi: a a Király utcán felpattogzó utcakövektől a fiktív tanácsadói szerződéseken át az ismerősöknek kiutalt bérlakásokig. Az önkormányzat és a régi műemlék házak kárára történt ingatlanátjátszási gyakorlat ellen civil szervezetek indítottak tiltakozó kampányt, 2006-ban pedig pereltek is. Hunvaldot és bűntársait is elérte a nagy 2009-es letartóztatási hullám, de az idén lezárult perekben igazán súlyos büntetést csak Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnöke kapott. Hunvaldot a legkomolyabb vádpontok – az ingatlanpanamában és a bűnszervezetben való részvétel – alól felmentették, csak a lakáskiutalásokban, hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban találták bűnösnek. Ezekért összesen egy éves börtönbüntetést kaptt, amit a két és fél évnyi előzetes letartóztatást beszámítva már le is ült.

Az ingatlanok nemcsak a bérlőknek adott kedvezmény miatt voltak a piaci árnál gyakran kétszer-háromszor olcsóbbak, hanem azért is, mert egy értékbecslő cég eleve a piacinál jóval alacsonyabb árakat kalkulált az ingatlanoknak, majd ezeket csökkentette az önkormányzat még 30 százalékkal a bérlőknek. A Nol.hu információi szerint

az Arany János utcában például 290 ezer, a József nádor téren, az Erzsébet téren és a Kiskörúton 380 ezer forintban határozták meg az övezeti árakat.

Az értékbecslést az esetek többségében Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselő cége, a Város FM Kft. végezte. Rubovszky, akinek a lánya a kerület egyik alpolgármestere, nemcsak értékbecslőként, hanem a tulajdonosi és elidegenítési bizottság fizetett külsős szakértőjeként is munkát vállalt havi háromszázezer forintért, vagyis az ingatlaneladások, bérbeadások jogi hátterét is ismerhette. Ez magyarázhatja azt a különös jelenséget, hogy az értékesítés előtti értékbecslések sok esetben fillérre megegyeztek az ingatlanok önkormányzati vagyontárban nyilvántartott értékével.

A különös módon kiszámolt ingatlanárakon túl is sok gyanús eleme van az értékes, sokszor műemlék épületekben található helyiségek értékesítésének:

  • a bérlőknek járó kedvezményt olyan cégek is megkapták, amelyek csak néhány hónapja bérelték az adott üzlethelyiséget
  • hetvenszázalékos áron jutottak az ingatlanokhoz olyan cégek is, amelyek soha sem bérelték az ingatlant, de a bérlő rájuk ruházta az elővásárlási jogot
  • több olyan cég is kedvezményes árú ingatlanhoz jutott, amelyet néhány héttel az adásvétel előtt hoztak létre
  • a rendkívül kedvezményes áron eladott épületek gyakran a kormány belső köreihez vezető cégek tulajdonába kerültek, és olyan is volt, hogy a vásárló alig egy évvel később kétszeres áron túladott az ingatlanon

Az üzletek óriási száma miatt az elmúlt hetekben szinte naponta jelentek meg a sajtóban újabb és újabb V. kerületi ingatlanügyek. Ezek közül csak a legfontosabbakat, legérdekesebbeket szedtük össze.

Sas utca 17.

Ki kapta? A Sas utca 17 Kft., amelyet egy héttel azelőtt alapítottak, hogy az önkormányzat eladásra jelölte volna az üzlethelyiséget.

Mennyiért? 51 549 820 forintért

Mekkorát? Egy 310 négyzetméteres üzlethelyiséget 

Mekkora kedvezménnyel? A bérlőknek 30 százalékos kedvezmény járt.

Mi a sztori? Az üzlethelyiséget a CBA-hoz köthető Lázár és Fiai Kft. bérelte 2007-től. A képviselő-testület 2011. december 8-án döntött úgy, hogy az ingatlant eladhatóvá teszi, írta az Index. Az elővásárlásra értelemszerűen a Lázár és Fia Kft. (azóta CBA L. és F. Kft.) lett volna jogosult. Az értékbecslés az ingatlan értékét 73 642 600 Ft-ban határozta meg, a 30 százalékos kedvezménnyel a vételár 51 549 820 forint lett.

Az ingatlant azonban végül nem ők, hanem a Sas utca 17 Kft. nevű cég vette meg, de a bérlőknek adott kedvezmény nekik is járt. A cég ezután a két különböző helyrajzi számon bejegyzett ingatlanra kétszer 40 millió forint jelzálogot jegyeztetett be,  majd felújította és borbárra alakította a helyiséget. Az üzletet most 430 millió forintért, a vételár nyolcszorosáért árulják.

Erzsébet tér 2., Hajas Szalon:

Ki kapta? Hajas László sztárfodrász, az ifjúsági fociválogatott hivatalos fodrásza

Mennyiért? 46 379 760 forintért.

Mekkorát? Egy 159 négyzetméteres üzlethelyiséget.

Mennyi kedvezménnyel? Hajas 291 696 ezer forintos négyzetméteráron jutott hozzá az üzlethelyiséghez, ami a Nol.hu cikke szerint körülbelül harmada a piaci árnak, a környéken még lakást sem lehet venni ilyen olcsón, az üzlethelyiségek négyzetméterára pedig a lakásokénál is magasabb.

Mi a sztori? Hajas előtte 20 évig bérelte az üzletet, és többször is felújította saját költségén. Juhász Péter az áron alul értékesített ingatlan miatt tavaly novemberben feljelentést tett.

József Attila utca 12., egykori Jaguár-szalon

Ki kapta? Ezt az üzlethelyiséget a Basic Loft nevű, a Michatel Enterprises nevű ciprusi offshore cég tulajdonában álló kft. vette meg.

Mennyiért? 62 698 860 forintért.

Mekkorát? 271 négyzetmétert.

Milyen kedvezménnyel? A Basic Loft megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt, így az üzlethelyiséget is a környék átlagingatlan árainak töredékéért, 231 361 forint/négyzetméterért vette meg az offshore hátterű cég 2013 szeptemberében. Az ingatlan eredeti ára  89 569 800 forint volt, ami még mindig jóval alacsonyabb a környéken átlagos ingatlanáraknál.

Mi a sztori? A Basic Loft még négy hónapja sem bérelte az üzlethelyiséget, amikor 30 százalékos kedvezménnyel megvehette.

Dorottya utca 8.

Ki? A Giró-Szász András miniszterelnökségi kommunikációs államtitkár sógorának, Serfőző Péternek az érdekeltségébe tartozó cég.

Mennyiért? 582 millió forintért, 180 ezer Ft/négyzetméter áron.

Mekkorát? A Dorottya utcai épület négyszintes, összesen 3200 négyzetméter. Giró-Szászék hotelt szeretnének kialakítani benne.

Milyen kedvezménnyel? Az önkormányzat 2010-ben az ingatlanvagyonával együtt eladta az ingatlankezelő cégét, és közvetlenül az adásvétel előtt 25 százalékkal csökkentette a cég és az ingatlanok árát az ingatlanpiaci válságra hivatkozva.

Mi a sztori? A Dorottya utcai ingatlan az V. kerület ingatlankezelő cége, a Belváros-Lipótvárosi Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. bonyolult ingatlancserékkel és ráfizetéssel szerezte meg 2009-ben. Alig egy évvel később az önkormányzat eladta egy luxemburgi, áttekinthetetlen hátterű offshore cégnek az ingatlankezelőt. A 2,68 milliárdos üzletet Heim Péter, a Századvég igazgatósági elnöke segített tető alá hozni. Az új tulajdonos cég vezérigazgatója Serfőző Péter, Giró-Szász sógora lett, aki akkor is az ingatlankezelőnél dolgozott, amikor cége, a Dorottya 8 Hotel Kft. megvette az épületet.

Dorottya utca 8.

Ki kapta? Rack László, Pintér Sándor egykori üzlettársa.

Mekkorát? 135 négyzetmétert.

Mennyiért? 48,7 millió forintért.

Milyen kedvezménnyel? A bérlőknek járó 30 százalékos kedvezmény kapta meg Rack László.

Mi a sztori? A műemléki épületben található vendéglátóhelyiséget Rack László bérelte magánszemélyként az önkormányzattól, az Átlátszó.hu információi szerint szerződés nélkül. Az önkormányzat 2014-ben adta el neki az ingatlant, amelynek forgalmi értékét 69,5 millió forintban állapította meg, a vételárat pedig 48,7 millió forintban. 

Váci utca 10.

Ki kapta? Az RA Trade Kft. A kft. tulajdonosa Rack Antal, az ő testvére pedig Rack László, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi üzlettársa.

Mennyiért? 66,5 millió forintért.

Mekkorát? 280 négyzetmétert.

Milyen kedvezménnyel? Az önkormányzat a sétálóutcában 560 ezer forintos övezeti átlagárat határozott meg, az értékbecslés alapján az ingatlan eladási ára 157 millióról 95 millió forintra, majd a bérlőknek járó kedvezménnyel 66,5 millió forintra csökkent, írta a Nol.hu.

Mi a sztori? A Váci utca 10. sorsa még az V. kerületi ingatlanok különös adásvételei között is rendhagyó, ugyanis nem a bérlő vette meg kedvezményesen. A Nol.hu cikke szerint az üzlethelyiséget 2010 márciusától a WBPF Hungary Sportegyesület bérelte kedvezményes áron, havi 172 ezer forintért. A sportegyesület vezetője az a Kaminski Fanni, aki valaha Habony Árpád titkos kormánytanácsadó felesége volt, most pedig Orbán Vikor Facebook-oldalát kezeli.

Alig egy évvel a bérleti szerződés aláírása után az önkormányzat eladásra jelölte ki az ingatlant, ám a WBPF nem akarta megvenni, de az elővásárlási jogát – a törvények adta lehetőséget kihasználva – átruházta az RA Trade Kft.-re, amely így megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt. Az üzlet miatt Juhász Péter feljelentést tett, szerinte ugyanis eleve nem kaphatott volna kedvezményt egy olyan bérlő, amely nem emelt bérleti díjat fizetett az ingatlanért.

Váci utca 13.

Ki kapta? Az L. V. Regal Kft., amely Maráczy Endréhez, a Fehérvár FC (később: Videoton) futballcsapat korábbi ügyvezetőjéhez köthető, akit a klubnál történtek miatt 2011 márciusában a székesfehérvári bíróság adócsalás miatt elítélt. Maráczy előbb maga volt a tulajdonosa az L. V. Regalnak, majd az egyik cégének volt részesedése, írta a Nol.hu.

Mekkorát? Egy 713 négyzetméteres üzlethelyiséget.

Mennyi kedvezménnyel? A bérlőknek járó kedvezményt nem vehette igénybe az L. V. Regal, de versenyeztetés nélkül jutott hozzá az ingatlanhoz, az önkormányzat által meghatározott övezeti átlagárnál 28 millió forinttal olcsóbban.

Mi a sztori? A cég 2011 szeptemberében vette bérbe az ingatlant, a önkormányzat pedig abban az évben decemberben döntött az eladásáról.

Váci utca 40.

Ki? Rack László, Pintér Sándor egykori üzlettársa magánszemélyként vette meg a pincehelyiséget.

Mekkorát? 521 négyzetmétert.

Mennyiért? 155 millió forintért.

Mennyi kedvezménnyel? Az önkormányzat először 161,8 millióért kínálta eladásra az ingatlan, majd egy évvel később 155 millióért adta el Racknak.

Mi a sztori? A pincehelyiséget 2009-ben a Fiery Kft.-nek adták bérbe, majd még ugyanabban az évben eladásra jelölték ki. Mivel nem jelentkezett senki megvételre, 2011-ben újra kijelölték eladásra az ingatlant. Ekkor egy csavarral nem az elővásárlásra jogosult Fiery Kft. vette meg, hanem Rack László, aki előtte a Fiery Kft.-t is megvette.

Szerb utca 9.

Ki? Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület jelenlegi polgármestere, aki korábban a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. vezetője volt.

Mekkorát? Egy 110 négyzetméteres, felújított lakást egy műemléki épületben.

Mennyiért? 19 102 500 forintért.

Mekkora kedvezménnyel? Szentgyörgyvölgyi 25 százalékos kedvezményt kapott az önkormányzattól, ráadásul a szerződés szerint 25 éves futamidejű kamatmentes részletfizetéssel is törlesztheti.

Mi a sztori? További csavar a történetben, hogy ha Szentgyörgyvölgyi  nem fizeti rendesen a részleteket, akkor mindössze annyi történik, hogy ki kell költöznie a lakásból, és visszakapja az addig kifizetett összeget, levonva belőle egy ismeretlen összegű bérleti díjat – ez derült ki legalábbis a V. kerület 444-nek adott válaszaiból. A Szerb utca 9.-ben a Magyar Narancs szerint Habony Árpád is igen gyakran megfordul.

Balassi Bálint utca, ismeretlen házszám

Ki? Pásztor Tibor, V. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő.

Mekkorát? Egy 41 négyzetméteres lakást.

Mennyiért? 7 246 500 forintért.

Milyen kedvezménnyel? Pásztor a hivatalos értékbecslés alapján kikalkulált ár 50 százalékáért vehette meg az ingatlant, ugyanolyan részletfizetési feltételekkel, mint Szentgyörgyvölgyi Péter, írta a 444.

Mi a sztori? Az V. kerületi önkormányzat rendszeresen azzal védekezett, amikor újságírók a botrányos ingatlaneladásokról kérdezték, hogy a dologból több akkori baloldali képviselő is hasznot húzott. Pásztor mellett Kovács Alex is kedvezményesen vehetett lakást a kerületben, ő 2008-ben vett meg 50 százalékos kedvezménnyel, 10 millió forintért egy ingatlant.

Károly körút 22–24.

Ki? A L. V. L. S. H. Kft, amely szint Maráczy Endréhez kötődik. Maráczy két hónappal az adásvétel után lett a cég ügyvezetője, de korábban pedig egy másik cége, az L. V. Kft volt a tulajdonosa a vállalkozásnak.

Mekkorát? Két üzlethelyiséget, összesen 1500 négyzetmétert.

Mennyiért? 240 millió forintért, 159 ezer forintos négyzetméter áron.

Milyen kedvezménnyel? Alig fél év bérleti jogviszony után a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel.

Mi a sztori? A L. V. L. S. H. Kft.-t feltehetően az ingatlan megszerzésére hozták létre 2010 júliusában, és még abban a hónapban ki is bérelte a Károly körúti üzlethelyiséget, írta a Nol.hu.  Az önkormányzat korábban 380 ezer forintban határozta meg a környéken az övezeti átlagárat, az értékbecslés viszont mindössze 198, illetve 254 ezer forintra taksálta az ingatlanok négyzetméterenkénti értékét. Ebből jött le a 30 százalék kedvezmény. Ha a Kiskörúton megszokott átlagárhoz viszonyítunk, akkor a cég több mint 200 millió forint kedvezményt kapott a két helyiségre.

Károly körút 26.

Ki? A Classic Immo Kft., amely Pápa Marianne érdekeltségébe tartozik. Pápa Marianne-ról a fideszes Kocsis Máté állította korábban, hogy együtt élt a Prisztás-gyilkosságban is elítélt Portik Tamással. Pápa első férje az azóta már elhunyt Szetlik Ferenc; a Négy Tigris piac egykori üzemeltetőjének a testvére Szetlik Mária, Habony Árpád édesanyja.

Mekkorát? Egy 212 négyzetméteres üzlethelyiséget.

Mennyiért? 52 millió forintért.

Mekkora kedvezménnyel? A Classic Immo Kft. egy hónapos bérlői jogviszony után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt.

Mi a sztori? A Classic Immo Kft. 2011-től bérelte a belvárosi üzlethelyiséget. A bérlés jogát pályáztatás nélkül nyerték el, az önkormányzat indoklása szerint azért, mert „a kerületben élő lakosság alapellátását” végezték volna, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy vendéglátóhelyiséget terveztek nyitni. Az üzlet azóta is üresen áll. A Classic Immo egy évvel a vásárlás után tovább adta az ingatlant, 50 milliós hasznot húzva, ugyanis 102 millióért forintért tudták eladni a helyiséget, írta a Blikk.