Visszalépett a Színmű kancellárjelöltje

2015.01.14. 15:43 Módosítva: 2015.01.14. 18:46

Bár hétfőn még saját alkalmassága mellett érvelt a Színház- és Filmművészeti Egyetem élére küldött kancellár, Papp Csilla végül visszavonta pályázatát.

A miniszterelnök a korábbi pályázati kör második helyre sorolt pályázóját, dr. Vonderviszt Lajost nevezte ki helyére, ismerteti a helyzetet az egyetem közleménye.

Információink szerint a rektor alá fogja írni az új kancellár kinevezését. M. Tóth Géza lépése nem egyértelmű, az előző jelölt vélhetően ugyanis azért kényszerült visszalépésre, mert az egyetem vezetése mindent megtett a beiktatása ellen.

méltatlan és jogszerűtlen eljárás volt az indok

A közlés szerint döntése indokaként az egyetemen a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.

Papp Csillameggyőződése szerint a miniszterelnök által rábízott felelősségteljes feladatot akkor tudta volna ellátni és a kancellári rendszer akkor tudná hatékonyan működni, ha az új vezető el tudja magát helyezni egy már működő szervezetben, és annak segítségére tud lenni. E feltételt az intézmény részéről - az egyetemi vezetés méltatlan hozzáállása miatt - nem látta biztosítottnak, ezért a visszalépés mellett döntött.

Ellenálltak Orbánnak

Ahogy arról beszámoltunk, a vezetés szakmai, morális és az egyetem szellemiségével kapcsolatos kifogásokat is megfogalmazott. Szóba került Papp Csilla korrupciógyanús ügye, továbbá hogy nincs gazdasági végzettsége. A vezetés félt, hogy erős fideszes beágyazottsága arra utal, hogy vele kívánják lezavarni azt a keresztény szellemiségű fordulatot, amit Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott már meglebegtetett a botrányokat kavart, buzilobbizó beszédében.

Papp Csilla a meghallgatásán híreink szerint annyival tudta alátámasztani alkalmasságát, hogy Orbán Viktor is belé helyezte bizalmát. A meghallgatásokat ismerő forrásunk viszont elmesélte, hogy a miniszterelnöki interjún szakmai kérdések nem hangzottak el, Orbán nem ismerhette meg a jelöltek szakmai koncepcióját.

M. Tóth Géza kockázatos lépést vállalt, amikor törvényi kötelezettsége ellenére sem akarta beiktatni Orbán jelöltjét, az egyetem színvonalát és függetlenségét féltve. A játszma azzal is zárulhatott volna, hogy Balog miniszter utasításba adja, hogy vegye fel Pappot, amely esetben a rektor lemondott volna.