Áder nagyot bakizott, miközben leteremtett mindenkit

2015.01.15. 12:40

Szerdán Áder János köztársasági elnök megszólalt a napelemekre kivetett termékdíj miatt, és rendhagyó módon  kritizálta a javaslatot, illetve a törvényhozási gyakorlatot.

A közlemény sajátossága, hogy az államfő gyakorlatilag minden szereplőt leteremt az ügyben. Szerinte hibás a kormány, a parlament, az ellenzék és ő maga is, hogy nem vette észre a salátatörvényben a módosítást. 

A hibások listáján ez is szerepel:

Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét.

Csakhogy ilyen poszt nem is létezik, hívta fel a figyelmet az elnöki bakira az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Ön ezzel nem létező személyt bírál, ugyanis a Nemzeti Együttműködés Rendszere más ombudsman intézményekkel együtt megszüntette a környezetvédelemért felelős ombudsman intézményét is. A helyén működő helyettesnek - a neve most nem jut eszünkbe - önálló intézkedésre, így a jogszabálytervezetek bírálatára sincs joga. 

Az Ekint még azzal is odaszúrt Ádernek, hogy "a Nemzeti Együttműködés Rendszerében alkotmányos ellensúlyt, független működést általában sem érdemes keresnie".

A kormány kitart a napelem termékdíja mellett

Eközben Kurucz Éva kormányszóvivő is reagált Áder János nyílt levelére. szerinte a kormány "mindig meghallgatja és megvitatja a köztársasági elnök észrevételeit, bár jelen esetben az államfő a parlamenti pártok frakcióvezetőinek címezte a levelét".

Azt is mondta, hogy a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj célja, hogy "életciklusuk" lejártával ezekről a berendezésekről a gyártók és a forgalmazók terhére gondoskodjanak. Arra a felvetésre, hogy eszerint nem módosítják a szabályt, hanem megtartják a napelemek termékdíját, újra azt felelte: a kormány álláspontja egyértelmű és világos ebben a kérdésben.

És hogy mennyire káros a napelem? Itt olvashatja erről a cikkünket.