Orruknál fogva vezetik a rendőröket a pesti vaddisznók

2015.01.16. 19:02
A rendőrség, szakemberek bevonásával, szerda óta keresi a Budapest utcáin kóborló vaddisznókat. Péntek hajnalban a rendőrség a Bazilikánál üldözte őket, azóta nincs híre az állatoknak. Már a magyar kriminalisztika legújabb Bonny és Clyde-jaként emlegetik őket.

Szerda éjjel bukkantak fel a városban azok a vaddisznók, amelyeket azóta a város több pontján is látni véltek. A rendőrség csütörtök hajnalban adott ki egy közleményt arról, hogy jelenlegi információik alapján két vaddisznó is szabadon kószál a főváros utcáin.

Egyiket a XI. kerületi a Schweidel utcában, a másikat pedig a Rákóczi híd közelében észlelték. Később felbukkantak még az újlipótvárosi Szent István Park közelében, a rakparton – erről olvasói fotónk is van –, de a Vámház körútnál és az Astoriánál, a Rákóczi úton is sikerült a 444.hu egy-egy olvasójának fényképet készítenie az egyik állatról.

Lehet, hogy a bulinegyedbe tart?

– viccelődtek akkor többen is.

vaddi
Fotó: Olvasóink, Dóri és Ákos

A vs.hu információi szerint többször is megpróbálták befogni őket: a Schweidel utcában az egyiküket feltartóztatták, de mire az állatmentők a helyszínre értek, megszökött. Az Állatmentő Liga szakemberei szerint –  akiket csütörtök hajnalban a XIII. kerületbe is kihívtak, de már nem találták meg a két állatot – a vaddisznók a Ferenciek tere környékén kettéválhattak.

Az egyik valószínűleg belement a Dunába

– mondta Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke a vs.hu-nak.

Az állatokat utoljára péntek hajnalban látták: akkor a rendőrség a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Bazilikánál üldözte a megriadt, forgalommal szemben menekülő állatokat. A Hír24 egyik olvasója videót is készített a nem mindennapi eseményekről. A rohanó vaddisznók akár a 60-70 km/h-s sebességet is elérhetik.

Egyes feltevések szerint az is lehetséges, hogy több állatról van szó, de az is elképzelhető, hogy ugyanazokat a példányokat látják mindenhol. Közben az RTL Klub híradója már a magyar kriminalisztika legújabb Bonny és Clyde-jaként emlegeti az állatokat, annak ellenére, hogy a vadak nemére még most sem derült biztosan fény.

A vaddisznók azóta kisebb lázban tartják Budapest lakóit: egyikőjük, a Rocksteady névre keresztelt állat feltűnt például a Tinder nevű ismerkedős applikáción is, a Facebookon pedig külön csoport jött létre azért, hogy megóvják az állatok életét.

Eltévedt és riadtan kószál Budapesten néhány vaddisznó. Azt szeretnénk, hogy a helyzet megoldása ne kerüljön az életükbe, és ha kilövik őket, azt altatólövedékkel tegyék

– írja a közösség, amelyegyre több tagot számlál.

Közben térképen jelöltük azokat a pontokat, ahol már biztosan látták az állatokat:

A budapesti rendőrség szakemberek bevonásával keresi az állatokat, és azt kéri, hogy aki a vaddisznókat látja, vagy tartózkodási helyükről bármilyen információval rendelkezik, ne próbálja meg egyedül megállítani azokat, hanem haladéktalanul hívja a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

Nem először okoznak gondot vagy merészkedtek városokba vaddisznók: korábban például másfél hét alatt három vaddisznót kellett kimenteni a Boszporusz vizéből Isztambulnál, Kaposváron az ősszel egy apró vaddisznót üldözött a rendőrség, majd végül az állatot lapáttal csapta le egy biztonsági őr, novemberben pedig az észak-balatoni vonalon egy vaddisznót gázolt a vonat, és a mozdony olyannyira megsérült, hogy nem tudta folytatni útját, órás késéseket okozva ezzel. Sőt, három éve egy nyolcvankilós állat okozott kisebb riadalmat az alsósörsi strandon, korábban pedig Budapesten, a Dunából kellett kihúzni egy vaddisznót.

Októberben arról számoltunk be, hogy a belügynél újabb rendelet készül, amelynek értelmében  sokkal könnyebbé válhat "ártalmatlanná tenni" a rossz helyen felbukkanó vadállatokat.