A szélerőműveket és a hőszivattyúkat is megadóztatja a kormány

2015.01.19. 10:42

A kormányzat zöldpolitikájával elégedetlen Illés Zoltán a Népszabadságnak adott interjújában a napelem megadóztatása után újabb termékdíjak bevezetését vetíti előre. Állítása szerint a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság által beterjesztett salátatörvény nemcsak a napelemekre, hanem a szélerőművek és a hőszivattyúk fő alkatrészeire is termékdíjat vetne ki.

A volt államtitkár, fideszes politikus a korábbinál is keményebb szavakkal ostorozza a kormányt. Szerinte

láthatóan nem értik a kor szellemét, ahol még a hatalmas szénvagyonú Kína is átáll a zöldenergiára, nem fogják föl, hogy az atomfizikus végzettségű Merkel nem politikai okokból mond le az atomról

És kifejezi csalódottságát a második Orbán-kormányban, melynek 

nagy lehetősége lehetett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, hogy bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba.  

Az LMP azonnal le is csapott a termékdíj kiterjesztésére; Szél Bernadett sajtóközleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány a salátatörvényben csak egyetlen energiatermelési módot „felejtett el” megadóztatni: a nukleáris létesítményeknél a majdani lebontás és ártalmatlanítás költségeit, melyeket jelenleg a lakosság fizeti meg az áramárba építve.