A magyar fél részéről vége a kitiltási botránynak

2015.01.21. 12:43 Módosítva: 2015.01.21. 13:12

Az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend, ideiglenes amerikai ügyvivő diplomáciai mentességét. Erre a lépésre Szijjártó Péter külügyminiszter kérte John Kerry amerikai külügyminisztert, miután Vida Ildikó, az USA-ból kitiltott NAV-elnök rágalmazás miatt beperelte Goodfriendet. Ma eldőlt, hogy ebben a kérdésben az ügyvivő nem fog magyar bíróság elé állni. Magyar Levente külügyi államtitkár azt mondta a válaszlevél megérkezése után, hogy ezzel 

a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti az ügyet.

A kitiltási ügy november elején kezdődött, amikor a kormányközeli Napi Gazdaság arról írt, hogy hat magyar állampolgárt kitiltottak az Egyesült Államokból. Ezután több név is felmerült a sajtóban, elsőként Vida Ildikóé, aki csak hetekkel a hír megjelenése után szólalt meg. Váratlanul, a Magyar Nemzetnek adott interjújában beismerte, hogy kitiltották az USA-ból, és azt állította, a kormány tudott arról, hogy rajta van a kitiltottak listáján. 

A magyar kormány végig azt mondta, hogy nem tudják, kik nem utazhatnak az Egyesült Államokba, viszont segítséget kérnek az USA-tól, mondják meg a neveket, és az ügyeket, amiért korrupcióval vádolnak magyar állampolgárokat. Az USA neveket nem árult el, átadott azonban egy rövid jegyzéket arról, hogy miért döntöttek a beutazási tilalom mellett, ami szokatlanul durva lépésnek számított az USA szövetségi rendszerén belül. 

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben ultimátumot adott Vida Ildikónak: vagy feljelenti Goodfriendet, vagy meneszti. Orbán akkor azzal indokolta a döntést, hogy majd a jog terepén tiszta vizet lehet önteni a pohárba, azonban várható volt, hogy az USA nem fogja visszavonni Goodfriend diplomácia mentességét.