Felfüggesztheti az EP a jobbikos Kovács Béla mentelmi jogát

2015.01.22. 07:03

Februárban tárgyalhat az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága a kémkedés gyanújába keveredett Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése ügyében, tudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak az ügyben megbízott jelentéstevő, Tadeusz Zwiefka tanácsadója telefonon megerősítette, hogy a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján az EP jogi bizottsága elegendő okot lát az ügy tárgyalására.

A bizottság az ülésre meghívja Kovács Bélát, aki elmondhatja saját álláspontját, illetve kérdezhetnek is tőle a jelenlevők. Az egy- vagy kétnaposra tervezett zárt tárgyalás végén a 25 tagú bizottság dönt majd arról, hogy jogos-e a mentelmi jog felfüggesztésének kérése.

Ezután az ügyet az Európai Parlament plenáris ülése elé bocsátják. Itt a képviselők szavazhatnak a mentelmi jog felfüggesztéséről. Ez tavasszal várható.

A jobbikos politikust az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején jelentette fel, miután Kovács Béla rendszeresen találkozott konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogatott. Kovács egy jelenleg is aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe, amikor külföldi jelzést kaptak az orosz férfiról.

A jobbikos berkekben is csak "Kágébélának" nevezett Kovács Béla és orosz felesége rejtélyes múltjárólA nagy Oroszország kovácsolta frigy című tényfeltáró cikkünkben olvashat.