Nem akárkit tartóztattak le néhány napja

2015.01.22. 09:48
A kormány egyik moszkvai lobbistáját tartóztatták le a minap. Kiss Szilárd a moszkvai nagykövetség mezőgazdasági attaséja volt, de a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett. Fazekas Sándor miniszter még oklevéllel is jutalmazta. Kissnek kiterjedt orosz kapcsolatai vannak, letartóztatásának hírére a Budapesten tartózkodó nyugati diplomaták is felkapták a fejüket. Kiss orosz felesége résztulajdonosa a moszkvai magyar vízumközpontnak.

Múlt hét szerdán a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte K. Szilárd előzetes letartóztatását. Erről korábban kishírben számolt be az MTI, azonban az anyagból az is kiderült, hogy a férfi korábban a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja volt, azaz kiléte könnyen beazonosítható volt. Kiss fontos szerepet töltött be a „keleti nyitás” politikájában, méghozzá orosz vonalon: moszkvai gazdaságdiplomáciai pozícióját követően tavaly miniszteri biztosként a keleti gazdasági kapcsolatokért is felelt. 

Forrásaink szerint Kiss közel állt Fazekas Sándorhoz. A vidékfejlesztési minisztertől tavaly elismerő oklevelet is kapott a magyar–orosz agrárkapcsolatok fejlesztése és a magyar élelmiszerek oroszországi piacra juttatása érdekében végzett munkájáért. Most a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli mutyi miatt tartóztatták le. 

Ahogy egyik diplomáciai forrásunk fogalmazott, Kiss „erősen be van kötve az oroszokhoz”. Közel 30 évig élt Moszkvában, kinti cégei is vannak. És bár a takarékszövetkezeti ügylet miatt került most rács mögé, letartóztatásának hírére az oroszokkal kevésbé baráti országok Budapesten állomásozó diplomatái is felkapták a fejüket.

Tényleg jók az orosz kapcsolatai

Kissről tavaly a Népszabadság írta meg, hogy annak a Sándor Tibornak a nagybátyja, aki a cégvilágban teljesen ismeretlen 25 éves ifjúként a Winexport Kft.-nek a vezetője.

E cég mögött – bármilyen hihetetlen – a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit topmenedzserei állnak.

Pontosabban a 11 milliárd dollárra rúgó magánvagyonával a 13. leggazdagabb orosz, Szergej Galickij és neje, Pombuhcsan Hacsatur, a Magnit igazgatósági tagja, valamint Oleg Goncsarov vezérigazgató-helyettes. De míg Sándor Tibor a tulajdonos, a milliárdos oroszok papíron csak tisztviselők voltak. Ahogy a Népszabadság megjegyezte: „Olyan ez, mintha Bill Gates, a felesége és a Microsoft felső vezetése beszállt volna egy induló magyar szoftveres vállalkozásba.” (Pombuhcsan Hacsatur korábban Kiss Szilárd egyik cégében is felbukkant egyébként.)

Tavaly Galickij magánrepülőn utazott Magyarországra, a Magnit vezetősége ugyanis ekkortájt állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárral arról, hogy Kelet-Magyarországon létesítenek egy 1500 főt foglalkoztató, ezer kamiont állomásoztató gigantikus logisztikai központot. Galickij cége stratégiai megállapodást is kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal.

Orosz feleség intézni magyar vízumot 

Cikkünk megjelenése után a Népszabadság arról írt, hogy Kiss orosz felesége résztulajdonosa a moszkvai magyar vízumközpontnak. A lap – moszkvai magyar körökben ismerős forrásai – szerint Kiss diplomataként is foglalkozott vízumszerzéssel, „jelentős számú, az átlagos baráti vagy üzleti kapcsolatoknál jóval több orosz útlevelet vitt be a konzulátusra”. Ennek a hivatalos feljegyzésekben nyoma kellett, hogy maradjon, mert a schengeni vízumok esetében a támogató személyek nevét is rögzítik – írta a lap. A Népszabadság úgy tudja, hogy a moszkvai vízumkiadási gyakorlat kapcsán 2012–13-ban hivatalos vizsgálat is folyt.

A Népszabadság szerint nyilvánvaló, hogy az orosz titkosszolgálatok tudtak Kissről – hiszen évtizedekig üzletelt Moszkvában –, s a 860 ezer eurós tartozás kapcsán a férfi zsarolhatóvá vált. Az Európai Unió és Oroszország jelenlegi feszült viszonya, az orosz titkosszolgálatok és bűnszövetkezetek európai aktivitása miatt alighanem Brüsszelben is fokozott érdeklődést vált ki, hogy milyen vízumkiadási gyakorlatot folytat Magyarország Moszkvában – írja a lap. 

Mit akarna itt a Magnit?

Ahogy arról korábban a Népszabadság és a Napi.hu is írt, a Magnit magyarországi nyomulása a piacot is meglepte, már csak azért is, mert a kormányzat egészen máshogy viszonyult az orosz kiskereskedelmi lánchoz, mint például a hasonló német vállalkozásokhoz. A piaci szereplők azt is furcsállják, hogy a Magnit miért a szükségesnél jóval nagyobb logisztikai bázist akar itt építeni, miközben az importot akár egy itteni ügynökcégen keresztül is megoldhatná.

A Napi.hu írt korábban arról, hogy a lépés mögött a piaci szereplők szerint az áll, hogy a Magnit magyarországi bázisáról kiindulva a régióban terjeszkedne az üzleteivel, azaz nemcsak árubeszerzést, hanem aktív kiskereskedelmet is folytatna. Tavaly nyáron a Válasz.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a Magnit logisztikai központja a Nyugat-Európából, illetve a Magyarországról származó áruféleségeket fogja szortírozni, célirányosan a cég 50 oroszországi központi raktára számára.

Tavaly nyáron nyilatkozta Kiss, hogy a kormány keresi a megoldásokat arra, hogyan lehetne áthidalni és elkerülni az orosz importtilalom okozta károkat. Akkor arról is beszélt, hogy az embargó a Magyarországra tervezett beruházásokat is kedvezőtlenül érintette, ezért a kabinet a Magnit logisztikai központjáért az orosz mezőgazdasági miniszternél próbál lobbizni.

De miért tartóztatták le?

Kiss ellen a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, akárcsak két társa ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint egy Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010 decemberében félmilliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsönt – amelyet egyébként nem törlesztettek – a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában engedményezték egy másik hitelintézet részére.

Kiss Szilárd 2013 nyarán felkérte ismerősét, Sz. Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés áron aluli megszerzésében, megvételében. A felkérés alapján a gyanúsított tárgyalásokat folytatott az érintett takarékszövetkezet önálló intézkedésre jogosult tagjával, G. Imrével, amelynek eredményeként egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság a valós érték negyedéért vásárolta meg a követelést. Sz. Gyula a gyanú szerint közreműködésért cserébe anyagi előnyt ígért G. Imrének, aki ezt elfogadta. A nyomozás adatai szerint a tartozás megvásárlásához szükséges, valamint a G. Imrének felajánlott összeget is Kiss Szilárd biztosította. A nyomozók múlt héten a három férfit – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki, majd a Kecskeméti Járásbíróság szerdán elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Egyik forrásunk szerint Kiss ellen Oroszországban is eljárás van folyamatban egy gazdasági ügy miatt. 

Kisst egyébként 2013-ban a gyulai pálinkafesztiválon kolbászlovaggá ütötték, a Gyulai Hírlap készített is erről egy videót.