Gyorsan visszaküldené a menekülteket a Fidesz

2015.01.25. 12:33 Módosítva: 2015.01.25. 13:05

A Fidesz kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat, mondta Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke az MTI szerint.

Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és így aki ilyen, a kormány által listázott államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár „azonnal vissza lehet fordítani”.

Fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. „Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja” – mondta Kósa Lajos, aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival, hogy közös állásfoglalást alakítsanak ki.

A fideszes politikus azt mondta, akkor is téma lenne a menekültügy a Fideszben, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet. Beszélt arról is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka „iszlám identitású”, többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön, a menekültekkel kapcsolatoks tavalyi költségek több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

Egy kérdésre válaszolva Kósa arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását.

Akit érdekel a téma, ezeket olvassa, nézze

Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, adatokat. Videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok.