Erdő Péternél lobbiztak a keleti nyitásért Thürmerék

2015.01.28. 09:36

A keleti nyitás politikája mellett lobbizott a Honfoglalás 2000 Egyesület és a Munkáspárt Erdő Péter bíborosnál. A két szervezet elnöke, Szilvásy Györgyöt és Thürmer Gyula levélben kérte Erdő Pétert, hogy fogadja őket. Erdő ugyan nem, de Süllei László érseki  helynök kedden fogadta Thürmeréket. 

Nem ez az első eset, hogy a Honfoglalás 2000 és a Munkáspárt  közösen lobbizik Oroszországért. A paksi bővítés mellett is ez a két szervezett szimpátiatüntetést, mindkettő nyíltan oroszbarát szervezet, annak ellenére, hogy a Honfoglalás 2000 jobboldaliként míg a Munkáspárt baloldaliként határozza meg. Moszkvának jól jön, hogy Budapesten pártok és "civil szervezetek" állnak ki Putyin mellett, mert hiába is marginális szervezetekről van szó, az orosz propagandában remekül felhasználhatóak.

Érdekesség, hogy az ellenzéki Munkáspárt a Fidesz-kormány mellett állt ki most, amikor az érseki helynökkel találkozott Thürmer. A két szervezet a találkozóról szóló közleményükben azt írták, hogy ugyan vannak problémák (munkanélküliség, szegénység), de a komány mindent megtesz ennek leküzdése érdekében:

 Jóllehet az ország vezetői jelentős erőfeszítéseket tesznek a problémák megoldására, a gondok leküzdése nem egyszerű feladat. Aggasztó, hogy egyes, liberálisokhoz kötődő csoportok a társadalom megosztására törekednek, s hangulatkeltéssel és erőszakos cselekményeikkel még súlyosabb helyzetbe hozhatják hazánkat.

Majd rátérnek a lényegre: szerintük a "különböző nézeteket valló embereknek – köztük hívőknek és nem hívőknek – össze kell fogniuk, tenniük kell a fontos kérdésekben," mint pl. a háború és béke, Magyarország energiaellátása, a kelti nyitás politikája. 

A legmókásabbak mindenesetre a két szervezet közös közleményének zárómondatai:

A helynök úr egyetértett a felvetésekkel, melyekről tájékoztatja a bíboros urat. A veszekedő pártok pedig elgondolkozhatnak: így is lehet politizálni!