Nem bűncselekmény az 1%-os felajánlás más célra költése

2015.01.28. 09:17

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket, irodaszert, cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat, pogácsát is.

Az ügyben a jobbikos Magyar Zoltán sikkasztás gyanújával feljelentést tett, a Népszabadság információi szerint a feljelentést a Fővárosi Főügyészség az FM székhelye szerinti illetékes V. és XIII. kerületi ügyészségre irányította, ahol három napon belül elutasították. Az ügyészség sajtószolgálata a lappal azt közölte, hogy bár a feljelentés sikkasztásra utalt, azonban az ügyészség hivatalból a hivatali visszaélés bűntettének gyanúját is vizsgálta.

Az ügyészség szerint azonban a minisztérium sem a sikkasztás bűntettét, sem pedig más bűncselekményt nem valósított meg. Mint írták,

büntetőjogi szempontból ugyanis a költségvetési előirányzat megváltoztatása, és a kiemelt előirányzatra biztosítandó pénzösszeg más, hasonlóan fontos állami célra fordítása pedig – még ha az adózó ezt sérelmesnek is tartja – nélkülözi a jogtalan előnyszerzési célzatot (ami pedig a hivatali visszaélés tényállási eleme).