Schmitt vendégváróknak, Kövér bélyeggyűjtőknek osztotta a milliókat

2015.01.28. 06:58
Csaknem 300 millió forintot költhettek tavaly adományozásra a korábbi köztársasági elnökök, valamint Kövér László házelnök - írta a Blikk, amely összegyűjtötte ki milyen szervezetet támogatott.

Göncz Árpádnak, Sólyom Lászlónak, Schmitt Pálnak és Kövérnek egyenlő, 73 millió forintot biztosít a parlament évente adományozásra. Tavaly nagyjából 150 egyesület, klub, civil szervezet vagy magánszemély örülhetett 200 ezer és 30 millió forint közötti adományoknak.

A volt és jelenlegi legfőbb közjogi méltóságok 2011 óta pályáztatás nélkül adhatnak közcélú felajánlást, a kedvezményezett nem lehet párt, illetve azt anyagilag támogató szervezet. Az adományozásra Áder János államfőnek is megvan a lehetősége, de az ő felajánlásai nem szerepelnek a parlament honlapján -írta a Blikk.

A legérdekesebb adományozások:

  • Kövér László házelnök: Egymillió forintot adott az Internetes Bélyeggyűjtők Klubjának. Kövér a lap szerint szenvedélyes bélyeggyűjtő, és az egyesület egyik tagja ezért kérte a támogatását. Egy gyerektábort fedeztek a pénzből. Kövér három német magányszemélynek is adott fejenként 450 ezer forintot. Ők német fiatalok, akik gyakornokként a magyar parlament munkáját tanulmányozták.
  • Schmitt Pál volt államfő: Számos sportegyesület mellett a Vendégvárás Művészete Egyesületet támogatta másfél millió forinttal. az egyesületről egy gyors internetes keresés után annyit lehet megtudni, hogy évekkel ezelőtt közismert emberek asztalterítési szokásaiból szervezett kiállítást. A Blikknek sem árulták el, miért kapták és mire költötték a pénzt. Schmitt emellett a Budapest-Márairemete Kisboldogasszony Bazilika Plébániát is támogatta 2 millióval. A lap szerint azért, mert ebbe a templomba jár.
  • Sólyom László volt államfő: A legtöbb támogatást,30 és fél millió forintot a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének adta. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 23 milliót kapott. Jutott még 3 millió a moldvai csángók támogatására is. Fél milliónak örülhetett a Kisgazda Örökség és Levéltár Alapítvány.
  • Göncz Árpád volt államfő: 2 millió forintot adott a Krajcáros Alapítvány a Honvédség Pénzügyi, Számviteli Dolgozóiért szervezetnek. Az egyesület hadisírok gondozásával foglalkozik. Emellett 56-os szervezetek segített a volt államfő.