Judit
3 °C
6 °C

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság egy nyugdíjasnál

2015.01.28. 09:55

Megdöbbentő levelet kapott egy szegedi nyugdíjas, Pásztor Józsefné az adóhatóságtól. A NAV közölte, hogy vagyonosodási vizsgálatot rendelt el ellene - írta a Délmagyar.

Kicsit meglepődtem, hiszen 2006 óta nyugdíjas vagyok, nincs takargatnivalóm 

- mondta a nő, aki hamarosan rájött, hogy egy hallókészülék vásárlása miatt került az adóhatóság látókörébe. 

A vagyonvizsgálatot előidéző történet úgy indult, hogy a fiának 2009-ben elromlott a hallókészüléke, az OEP pedig csak 7 évente fizeti a cserét. A készülék 929 ezer forintba került, a család összeadta a vételár egy részét, a maradékot, 400 ezer forintot pedig egy ismerőstől kérték kölcsön. Erről szerződés is született, a pénzt szép lassan visszafizették.

Ezután viszont jött a levél a NAV-tól, hogy vagyonosodási vizsgálat következik. A nőnek az adóhatóságnál azt mondták, hogy akkor találtak rá, amikor a neki kölcsönadó vállalkozót ellenőrizték. A nő szerint arra lettek kíváncsiak, hogy

a havi 72 ezer forintos nyugdíjából hogyan tudta a 400 ezer forintos kölcsönt visszafizetni.

A mozgássérült, nehezen mozgó nyugdíjas azt kérte, mentesítsék őt a sok ügyintézéssel járó feladat alól.

Azt nyilatkozta az adóhatóságnak, hogy a család adta össze a pénzt, ő pedig elutalta. A Magyarországon egyre népszerűbbé váló családi összefogás-magyarázatot  szerencsére elfogadta a NAV. A nyugdíjas nő vagyonosodási ügye végül megoldódott, nem bírságolták meg. 

A Délmagyarországnak az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága azt mondta, hogy a revizorok ellenőrzik, nyilatkoztatják a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyekkel kapcsolatban álló adózókat. Azt írták, előfordul, hogy azt is vizsgálni kell, hogy az adózónak volt-e elég jövedelme egy kölcsön visszafizetéséhez. Az, hogy az adózó nyugdíjas-e vagy sem, az ügy szempontjából érdektelen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.