Garázdaság miatt még elítélhetik Dopemant

2015.01.29. 13:04

A nemzeti jelkép megsértése miatt indult büntetőeljárást megszüntették, de garázdaság miatt vádat emelhetnek a rapper Dopeman ellen, aki másfél éve egy kormányellenes tüntetésen részt vett az Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló műanyagszobor ledöntésében – írta az MTI.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom 2013. szeptember végén Budapesten tartott kormányellenes tüntetésének házigazdája Dopeman volt, aki egyebek mellett "szemétládának és pofátlannak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor sorsára emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumnál felállította a szobormaradványt. Ezt az egyik demonstráló ököllel megütötte, más késsel vágott ki belőle egy darabot, és akadt, aki ráfeküdt. A szobor levágott fejét a szervezők elvitték a Szolidaritás székházába.

Nemzeti jelképes ügy lezárva

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI megkeresésére közölte: a gyanúsítottal szemben garázdaság bűntette, valamint nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indult büntetőeljárás. Az I. és XII. kerületi ügyészség a nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette. Az erről szóló határozatban viszont az ügyészség a terheltet arról is tájékoztatta, hogy a megszüntetés nem érinti az ellene nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt indult eljárást. Utóbbi ügyben az ügyészség vádat fog emelni.

Ezt a vádiratot azonban a kerületi ügyészség formálisan - a részmegszüntető határozat jogerőre emelkedéséig - még nem nyújtotta be a bíróságra, ezért arról bővebb tájékoztatás egyelőre nem adható - írta az ügyészég.

Három év is kiszabható

 A hatályos jogszabályok szerint garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ám, ha a garázdaságot 

  • csoportosan, 
  • a köznyugalmat súlyosan megzavarva,
  • fegyveresen, 
  •  felfegyverkezve
  • vagy nyilvános rendezvényen követik el,

akkor három éves büntetés is kiszabható.

A garázdaság csak kirívóan közösségellenes erőszakos magatartás tanúsítása esetén valósítható meg, amely alatt a társadalmi együttélés szabályaival való szembehelyezkedést értjük. A bűncselekmény kizárólag aktív magatartással valósítható meg, amely erőszakos magatartás akár személy, akár dolog ellen irányulhat.