no

Tüttő: Fegyvertelennek érzem magam a zaklatással szemben

2015.01.29. 18:14 Módosítva: 2015.01.29. 22:02
Nála kellemesebb látványt nemigen fedezek fel - válaszolta Tarlós István fideszes kollégájának, Kovács Péternek a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. Kovács ugyanis egyszer csak magához ragadta a mikrofont és aziránt érdeklődött, ki az a "csinos arcú, vörös hajú hölgy" a szocialistáknál. A szexista párbeszéd témája, Tüttő Kata most megírta, mit érez, amikor így beszélnek róla.

Tüttő Kata a 168 Órában reagált arra a szerdai fővárosi közgyűlési jelenetre, melynek során egy fideszes polgármester és Tarlós István róla folytattak kifejezetten szexista párbeszédet. 

Aki lemaradt volna: Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármester a tegnapi ülés egy pontján szót kért és úgy tett, mintha nem tudná, kicsoda a „csinos arcú, vörös hajú fiatal hölgy″, vagyis Tüttő Kata, aki az előző ciklusban (meg az azelőtti kettőben is) szintén a közgyűlésben ült, most pedig az MSZP-frakció mellett dolgozik. Kovács a beszólásával azt sugallta, egyedül csak a volt képviselőnő szépségére figyelt fel, de Tüttő nevét annak tizenkét évnyi képviselői munkája ellenére sem jegyezte meg. Mire Tarlós István főpolgármester így kezdte nem kevésbé macsó stílusú válaszát: „Az én szívemnek oly kedves Tüttő Kata, egykori képviselő asszony, aki a székeken helyet foglal.

Akárhogy meresztgetem baloldalra a szemem, nála kellemesebb látványt nemigen fedezek fel.

Ízig-vérig szexista kérdés

Az MSZP-s politikus írásában azt is kifogásolja, hogy a közgyűlés többi résztvevője nem tette szóvá a megalázó párbeszédet, legfeljebb mosolyogtak és nevettek. Tüttőnek pedig - mivel már nem képviselő - nincs lehetősége reagálni a hasonló inzultusokra.  

De ha lenne is, minek. Hiszen megszólalásom csak egy nő túlérzékenysége lenne, „hol vannak már azok a régi szép idők, amikor a nők tudták a helyüket a világban”.

– írja Tüttő, aki szerint Kovács Péter megalázta őt. Cikkében most szépen vissza is vág neki:

Nekem a mai napig nem jutott eszembe, hogy egy embert úgy szólítsak meg, hogy „ott szemben, maga kissé túlsúlyos, kopaszodó, nem túl ragyogó tekintetű úr, ki maga és mit keres itt?”.

Tüttő szerint Kovács Péter az ízig-vérig szexista kérdésével jelezte, hogy hol az ő helye, és mit is keres a nagy hatalmú férfiak asztalánál, hiszen a fővárosi politika egyértelműen az ő terepük: a 33 tagú fővárosi közgyűlésben mindössze 3 nő ül.

Hatalom és erőszak

Írása végén Tüttő elmeséli, mit érez, amikor ilyen és hasonló helyzetekkel kell szembesülnie:

„Mert amit soha nem kérdez senki, hogy én hogyan érzem magamat a „bókok” közepette. Nyomorúságosan. Mert ha vágyom is bókokra, azt biztosan nem plenárisan, nem tőlük és nem ilyen formában kifejezve szeretném megélni. Nyomorúság, tehetetlenség, zavar és frusztráció. Ezeket az érzéseket hagyta bennem ez a történet. 

Mert a megjegyzésekben nem szeretet és tisztelet, hanem hatalom és erőszak tükröződik. 

És igen, ez nem az első eset volt, de eddig mindig leráztam ezeket magamról. És nem, nem szoktam meg a stílusát, csak fegyvertelennek érzem magam a zaklatással szemben."

Kicsoda Tüttő Kata?

Tüttő Kata budapesti MSZP-s politikus 1980-ban született, a BGF-en, majd a Corvinuson szerzett közgazdász diplomát, jelenleg a XII. kerületben önkormányzati képviselő. Tagja az MSZP országos elnökségének, valamint a párt Budapesti Területi Szövetségében is elnökségi tag.

Korábban három cikluson keresztül, 2002-től 2014-ig volt képviselő a fővárosi közgyűlésben. Az elmúlt ciklusban az MSZP frakcióvezető-helyettese lett. 2014 nyarán szoros versenyben maradt alul az MSZP budapesti elnöki pozíciójáért folytatott versenyben. Kunhalmi Ágnestől kapott ki.