Miért akkor zárja le az utakat az MSZP, amikor már fölösleges?

2015.01.30. 10:21

Félpályás útlezárásokat tart szerte az országban a Magyar Szocialista Párt péntek délután. A szocialista politikusok vezetésével az M3-as M0-s csomópontnál, illetve Kecskeméten, Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben, Székesfehérváron, Tatabányán, illetve Szombathelyen lassítják a forgalmat a szocialista politikusok és aktivisták.

Az akciót január 21-én hirdette meg Tóbiás József pártelnök, és bár a párttagok nagy elánnal kezdtek neki a szervezésnek, több MSZP-s is beszélt arról az Indexnek, hogy kissé elkésett a párt a dologgal.

Nagyjából három hete lett volna értelme ennek az országos útlezárásnak, amikor még mindenki dühös volt a kormányra az útdíj miatt. 

- panaszkodott egy MSZP-s képviselő. Szerinte azzal, hogy a kormány időközben jelentősen visszakozott, és több ponton is nagy kedvezményeket adott az autósoknak, érezhetően csökkent az elégedetlenség.

Most viszont szerinte "szinte fölöslegessé vált" az útlezárás, mert már számtalan út ingyenességét jelentette be a kormány, és a megyei matricák érvényességét is kiterjesztette. (Éppen azon a napon döntött az enyhítésről a kormány, amikor Tóbiás bejelentette az akciót.)

Szombathelyen át kellett nevezni az akciót

Egy másik MSZP-s azt mondta, hogy a szocialisták az "elkésett útlezárással" néhány helyen kiröhögtetik magukat. Szombathelyen például azok után demonstrálnak, hogy az M86-os út mégis ingyenes marad. Gyorsan át is nevezte a párt azt a tüntetést Köszönjük, Szombathely címmel "köszönetnyilvánító akciónak". (Az nem derül ki, hogy ezzel a kormánynak is köszönetet mondanak-e a szocialisták és a döntést kilobbizó Hende Csaba honvédelmi miniszternek is.) Frissítés!!! Ezt a szombathelyi demonstrációt végül "az intenzív havazás miatt" az utolsó pillanatban lefújták.

A két mostani útlezárásért kevésbé lelkesedő szocialista azt mondta, hogy az elmúlt napokban lehullott hó is az MSZP ellen van. Hiszen amúgy is nehezebb autózni, a szocialisták aligha lesznek szimpatikusak, ha még jobban nehezítik a közlekedést.

Többen azt mondták az Indexnek, hogy a pártvezetés is érzékelte, hogy elcsúsztak az akcióval, de lefújni már nem akarták. Az MSZP ugyanis decemberben a baloldali pártok közül a legkeményebben tiltakozott az útdíj ellen, még egy parlamenti ülést is kierőszakoltak december 23-án erről, ám januárban csökkent a lendület.

Szerveztek helyi demonstrációkat Szombathelyen, vagy például Tolna megyében az M9-es hídnál, de országos tiltakozás nem volt. Információnk szerint többen is jelezték az útlezárások szervezését január elején a pártelnöknél, aki azt kérte, hogy ne aprózzák el az energiát, és legyen inkább egy országos akció. Ezt azonban csak január végére tudták kivitelezni.

Kár érte

- kommentálta egy MSZP-s a helyzetet.