Megmutatják Merkelnek, mennyire utálják Orbánt

2015.02.01. 10:09 Módosítva: 2015.02.01. 10:47

Több tüntetést is terveztek Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti látogatásra tüntetői csoportok. Végül két demonstráció maradt, a Facebook-visszajelzések alapján a ma délutáni lesz a nagyobb.

Tavasz jön – Orbán megy! Tüntetés az európai Magyarországért címmel ma 16 órakor tüntet a Kossuth téren a Gulyás Balázs- (Százezren az internetadó ellen) és a Vajda Zoltán-féle csoport (60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért). Erre a tüntetésre már 13 ezren jeleztek vissza a Facebookon. Emellett 11 vidéki nagyvárosban és hat külföldi városban is lesz demonstráció ugyanebben az időben.

Elég volt! Elég Orbánék új adóiból és megszorításaiból! Elég az útdíjból. Elég volt az embereket elszegényítő politikából. Elég volt a demokrácia lebontásából.

Így fogalmazzák meg a szervezők a tüntetés üzenetét. Tehát nem a német kancellár ellen vagy mellett szól az akció. Merkel látogatása csupán szerintük jó alkalom, hogy megmutassák, "Magyarország nem kér Orbán maffiaállamából és antidemokratikus kormányzásából".

A demonstráció egyik szónoka Kész Zoltán lesz, aki függetlenként a baloldal támogatásával indul Veszprémben a február 22-i időközi választáson. Mellette felszólal Heller Ágnes filozófus, Hammer Ferenc médiakutató.

A tüntetés szervezői közül két együttes politikus beszél: Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, az Együtt társelnöke, illetve Vajda Zoltán együttes önkormányzati képviselő. A műsorvezető a netadós tüntetéseket is szervező Gulyás Balázs lesz.

Hétfőn délután, amikor Merkel már Budapesten lesz, a MostMi-csoport tüntet. A demonstrációt a már kiszállt Iwiw-alapító, Várady Zsolt, illetve Takács Bori csoportja szervezi fél négykor a Pollack Mihály téren. Itt, az Andrássy Egyetemen mond ugyanis beszédet Angel Merkel. Eddig 1300-an jelezték a részvételüket. Takács Bori korábban azt mondta az Indexnek, hogy mivel munkaidőben van az esemény, rövid, két-három felszólalós tüntetés várható. 

A korábban nagyszabású, három helyszínes tüntetésnek meghirdetett összefogási menet (ezt egy fiatalember szervezte volna) elmarad.