Merkel szélvészként rohan végig Budapesten

2015.02.02. 09:33 Módosítva: 2015.02.02. 12:25

Nagyon sűrű lesz Angela Merkel német kancellár programja Budapesten, aki kb. nyolc óra alatt öt helyszínen jelenik meg, tárgyal Orbán Viktorral, kezet fog Áder Jánossal, találkozik német vállalatok képviselőivel, magyar egyetemistákkal, átvesz egy díszdoktori címet, és a magyarországi zsidóságot képviselő szervezetek képviselőivel találkozik a Dohány utcai zsinagógában. 

A kancellár programja:

  • 10:45 Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: Angela Merkel különgéppel érkezik Budapestre.
  • 12:00 Parlament: Közös ebéd Orbán Viktorral. A német kormány hivatalos közlése szerint „kétoldalú és Európa-politikai témákról, az aktuális magyarországi fejleményekről és az ukrajnai helyzetről” tárgyalnak. Hogy miről tárgyalnak és miről nem, arról itt olvashat
  • 13:10 Parlament: Orbán és Merkel nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Parlamentben. 
  • 14:00 Budapesti német nagykövetség, budai Vár: Merkel Magyarországon tevékenykedő német vállalatok vezetőivel találkozik a budapesti német nagykövetségen.
  • 15:00 Sándor-palota, budai Vár: Merkel Áder János köztársasági elnökkel találkozik a Sándor-palotában.
  • 15:45 Pollack Mihály tér, Andrássy-egyetem:  Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen hat magyarországi egyetem több mint száz hallgatójával találkozik. A német kancellár átveszi a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét, és beszédet mond. 
  • 17:15 Dohány utcai zsinagóga: Angela Merkel koszorút helyez el az Emanuel-emlékfánál, majd megbeszélést folytat a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), valamint a Sim Shalom Progresszív Zsidó Hitközség és a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség képviselőjével. 
  • 19:00 Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: Elutazás 

A kancellár testi épségére a német Szövetségi Kriminológiai Hivatal speciális operációs egysége és a Bundeswehr speciális kommandójának tagjai felügyelnek, az útvonalat és a helyszíneket a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) is biztosítja. A rendőrök lakásokba is becsöngethetnek, és lesz olyan, ahova a delegáció elhaladásának idejére beköltözik egy nyomozó. A tetőkön mesterlövészek is lesznek

A kancellár programja miatt hétfőn a városban sok helyen útlezárások, forgalomkorlátozások lesznek, és több tömegközlekedési járat menetrendje változik. Az útlezárásokról ebben a cikkünkbenolvashat, ebben a cikkben pedig a BKV-járatok menetrendjének megváltozásáról, vagy még részletesebben a rendőrség honlapján.  

Délután fél négykor, amikor Merkel az Andrássy-egyetemen lesz, a MostMi-csoport tüntetést tart a Pollack Mihály téren. A demonstrációt a már kiszállt Iwiw-alapító, Várady Zsolt, illetve Takács Bori csoportja szervezi. A tüntetők azt szeretnénk megmutatni a német kancellárnak, hogy létezik az Európát szerető Magyarország is, még ha arrogáns és autoriter vezetői jelenleg ennek az ellenkezőjét testesítik is meg.Takács Bori korábban azt mondta az Indexnek, hogy mivel munkaidőben van az esemény, rövid, két-három felszólalós tüntetés várható.

Update: a Pollack Mihály téri tüntetést a TEK hétfő reggel lefújta. Az új helyszín a Baross utca forgalommentes szakasza, a Szabó Ervin Könyvtárnál.