Véget ért a győri menekültdráma

2015.02.02. 10:32
Órákig tartott a koszovói menekültek drámája a győri pályaudvaron. Érvényes jeggyel, de okmányok nélkül utaztak volna Münchenbe. Debrecenbe kerülnek a befogadóhelyre, további sorsuk majd később dől el.

Kétszázötven embert szállítottak le egy München felé közlekedő Railjetről Győrnél, a vasútállomás tele van rendőrökkel, írja a Kisalföld.hu. Koszovói menekültek, nagyon sok közöttük a gyerek. A váróterembe terelték őket, majd a rendőrök  meleg teát osztottak nekik termoszokból. Az igazoltatás rendben zajlott, de okmányokat nem tudtak felmutatni, csak egy bécsi kirándulójegyet.

5
Fotó: Kisalföld.hu

A menekültek egy ideig nem fogadtak el sem élelmiszert, sem vizet, de később megtört az ellenállás. Mindannyian tovább szeretnének menni, néhányan mobilon mutogatták, hogy Németországban hol várják őket. A váróteremből időnként taps hallatszott ki, amely a határsértők szószólójának beszédeit követte.

Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóhelyettese elmondta, hogy a 250 határsértő ügyét egyénenként fogják megvizsgálni, de az ügy egyelőre még rendőrségi hatáskörben van.

Kora délután a helyszínre érkezett a koszovói konzul, ő egyeztetett a menekültek és a rendőrök között. Huszonketten együttműködtek a rendőrséggel, őket előállították tiltott határátlépés kísérlete miatt. Kocsis Tünde alezredes elmondása szerint órákig patthelyzet volt az állomáson, mert a bent lévők ragaszkodtak ahhoz, hogy eljussanak Németországba. Sem ittmaradni, sem hazamenni nem akarnak. Valószínűleg otthon már mindent felszámoltak, ugyanakkor a rendőrség nem engedheti tovább őket a jogszabályok szerint.  Időközben többen is rosszul lettek,  négy gyerekhez mentőt kellett hívni, mert magas lázuk volt. Délelőtt már egy nőt is elvitt a mentő, ő állítólag négy napja nem evett.

Késő délután végül 15-20 fős csoportokban elkezdték átszállítani a határsértőket a rendőrség határrendészeti osztályára, ahol a bevándorlási hivatal veszi át az ügyüket. A kétszázötven menekült között rengeteg a gyerek. Szemtanúk szerint minden második menekült kiskorú.

Az bizots, hogy hogy mindegyik menekült gazdasági okok miatt igyekezett eljutni Németországba. Sokan valóban felszámolták mindenüket, eladták a házukat. A családosokat a rendőrségen regisztrálják, majd átszállítják őket a debreceni befogadóhelyre . Az egyedülállóak menekültstátuszt kérhetnek. Ha ezt nem teszik meg, visszatoloncolják őket, ha igen, akkor elbírálják, hogy melyik befogadóhelyre kerülhetnek.

Bizonyos információk szerint Tatabányán már ötven határsértőt leszállítottak ugyanerről a Railjetről. A hétvégén a szerb–magyar határ Bács-Kiskun megyei szakaszán nyolcvannyolc csoportban 683 ember, köztük 142 gyerek jött át illegálisan. Mindannyian menekültstátusz iránti kérelmet adtak be, írja a Police.hu.

Frissítés: Elszállították a határsértőket

A Győr-Moson-Sopron Megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállították buszokkal a hétfő délelőtt Budapestről Bécsbe tartó vonatról leszállított határsértőket.

A mintegy kétszázötven koszovói állampolgárságú határsértőnek nyilatkoznia kell majd arról, hogy kér-e menekült státuszt. Amennyiben igen, ügyükben ezután a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár majd el.

Korábban írtuk

Hányan vannak, honnan jönnek a Magyarországra érkező menedékkérők? Maradnának vagy mennének tovább a legtöbben? Mi lesz velük, ha a civilek pénze elfogy? >>>

3
Fotó: Kisalföld.hu

Videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a szabadkai találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok.