Merkelnek nagyon kicsi ország vagyunk

2015.02.02. 10:30

Vlagyimir Putyinhoz képest Angela Merkel német kancellár jóval többet utazik a világban. Míg Putyin három elnöki ciklusa, azaz 14 év alatt eddig összesen 58 országba látogatott el, addig Merkel 9 év alatt 68 államot keresett fel.

Az újonnan színpadra lépő kormányfők bemutatkozó látogatásainak sorrendje önmagában is diplomáciai üzenetet hordoz. Beszédes, hogy a 2005-ben kancellárrá választott Merkel elsőként Jacques Chirac francia elnököt kereste fel, majd José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét. Ezután következett az Egyesült Királyság, Lengyelország, Spanyolország, Ausztria, és csak utána Washington és Moszkva. 

merkel infog
Fotó: szarvas

Párizs és Brüsszel azóta is meghatározó célpontjai a kancellárnak. Franciaországban 2005 óta összesen 32-szer járt. Ezek közül 22 kétoldalú találkozója volt az aktuális francia elnökkel vagy miniszterelnökkel. Bár magával a belga királlyal és a miniszterelnökkel eddig csak két hivatalos találkozója volt Merkelnek, a kancellár a legtöbbször mégis Belgiumba látogatott. Az erős Európai Unióért kiálló és az euróválság kezelésében is élen járó kancellár folyamatosan ingázott Berlin és az Európai Tanács ülései között.

Infografikánk első blokkjában a német kancellár összes utazását feltüntettük. Ezek nem mindig jelentik azonban az adott országgal ápolt kétoldalú kapcsolatok erősségét. Merkel például 15-ször volt az Egyesült Államokban, de az amerikai elnökkel az USA-ban csak nyolcszor találkozott hivatalosan. A többi útja ENSZ-, NATO- vagy G8-csúccsal függött össze.

Merkel eddig kétszer járt Magyarországon, de ezek közül csak egy tekinthető hivatalos kétoldalú látogatásnak. 2007. augusztus 21-én a német kancellár nemcsak Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Sólyom László köztársasági elnökkel, de Orbán Viktorral is találkozott.

A kancellár legközelebb 2009. augusztus 19-én járt Magyarországon. A német egységhez vezető út fontos állomásának tekinthető páneurópai piknik 20. évfordulóján részt vett a Sopron melletti ünnepségeken. Angela Merkel akkor rövid megbeszélést folytatott Sopronban Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

A német kancellár és a magyar miniszterelnök, így Orbán Viktor is ettől függetlenül számos alkalommal találkozott és folytatott már személyes megbeszélést Berlinben vagy Brüsszelben egymással. Erre Orbán is utalt pénteken a Kossuth rádióban, ahol azt mondta: a mai politikában a miniszterelnökök inkább Brüsszelben találkoznak, és ez felértékeli a kétoldalú, látványos gesztusokat.