Mikolával sem történt más, mint ami sok ezer emberrel Magyarországon

2015.02.02. 15:40

Annak ellenére, hogy dr. Mikola István magas rangú államvezetői funkciót lát el, ugyanolyan hétköznapi és szokásos események is zajlanak az életében, mint bármelyikünkében

– írta az Indexnek a külügyminisztérium sajtóosztálya a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnál zajló végrehajtással kapcsolatban. A tárcának azután küldtünk kérdéseket, hogy Mikola István új vagyonnyilatkozatából kiderült: ingatlanait és kocsiját lefoglalta a végrehajtó, mert kezes volt egy családtag svájcifrank-hitelénél.

A sajtóosztály válasza szerint  "a külügyi államtitkárral sem történt más, mint ami sok ezer emberrel Magyarországon: kezességet vállalt egy jogszerű hitelfelvételnél, amely idővel kedvezőtlen fordulatot vett számára". Az eset körülményeit is ismertették röviden:

2004-ben Mikola István feleségének lánya házasságot kötött, és az első lakáshoz jutása érdekében 60 ezer svájci franknak megfelelő banki hitelt vett fel, amelynek törlesztéséért Mikola István vállalt kezességet. A hitelt felvevő családtag 2008-ban férjével és időközben született gyerekeivel Németországba települt, a hitel törlesztését pedig beszüntette. A hitelt folyósító pénzintézet Mikola Istvánt mint kezességvállalót találta meg, és – végrehajtón keresztül – zárolta a minden vagyontárgyát.

A válaszban megjegyezték: a zárolt vagyon összértéke bizonyosan fedezi a tartozást.