Orbán volt nagykövete, Jeszenszky Géza felszólalt az Amerika-ellenes hazugságok és vádak miatt

2015.02.02. 11:37 Módosítva: 2015.02.05. 09:14
Barátok között előfordul, hogy bizonyos ügyekben nem értünk egyet, de ettől teljesen különböző dolog alaptalan vádakat terjeszteni az Egyesült Államokról – írta Jeszenszky, aki hét éven keresztül volt nagykövet az Orbán-kormányok alatt.

Az Egyesült Államok politikájával és az amerikai életformával kapcsolatos magyarországi tudatlanságról, illetve az Amerikáról terjesztett „hamis híresztelésekről" és „alaptalan vádakról" is szólt Jeszenszky Géza abban az írásos üdvözletében, melyet egy január 31-i konferencián olvastak fel – többek között az új amerikai nagykövet, Colleen Bell jelenlétében.

Amerika a Jót képviselő erő

A veterán diplomata Jeszenszky Géza – 1990–94 között az Antall-kormány külügyminisztereként, 1998–2002 között az első Orbán-kormány washingtoni nagyköveteként, majd 2011-től 2014-ig a második Orbán-kormány norvég és izlandi nagyköveteként szolgált – személyesen nem tudott jelen lenni az Egyesült Államokból hazatérő ösztöndíjasoknak szervezett RETURN-U.S. Alumni in Hungary konferencián, ezért levelet írt a résztvevőknek.

Üdvözletében saját amerikai élményeiről mesélt, és keményen bírálta az elmúlt hónapokban előretörő Amerika-ellenességet.

Jeszenszky szerint bár az Egyesült Államok sem tökéletes, de rendkívül meglepné, ha a hozzá hasonlóan az Egyesült Államokba ösztöndíjjal eljutó magyarok ne váltak volna az ország barátjává, sőt sok tekintetben csodálójává. A volt külügyminiszter azonban úgy látja, manapság az Egyesült Államok már nem olyan népszerű, mint a hidegháború alatt volt a vasfüggöny mögött. A következőket írja:

„Magyarországon, sajnálatomra, nagy a tudatlanság az amerikai életformával kapcsolatban, és különösen az Egyesült Államok politikáját illetően.

Az egy dolog, ha nem értünk egyet bizonyos lépésekkel és magatartással; az ilyesmi barátok között gyakran előfordul. De ettől rendkívül különbözik hamis híreszteléseket és alaptalan vádakat terjeszteni

egy olyan országról, amely véleményem szerint továbbra is a Jót képviselő erő, és amely harcol a gonosz rendszerek és üzelmek ellen. Kötelességemnek gondolom, hogy amennyire erre lehetőségem van, tájékoztassam a magyar közvéleményt az Egyesült Államok értékeiről és valódi szándékairól." 

Két szék között

Jeszenszky tavaly októberben hagyta ott az oslói nagyköveti posztot, miután a Norvég Alapokat kezelő magyar civilek kormányzati vegzálása rendkívül megnehezítette a munkáját. Hivatalosan azzal indokolta lépését, hogy egy könyvön szeretne dolgozni.

A magát atlantistának valló politikus nem sokkal távozása után, tavaly novemberben az Indexnek arról beszélt, hogy amennyiben a jelenlegi irány folytatódik, Magyarország két szék között a pad alá eshet:

Jeszenszky: Ez egy hülye helyzet