Váratlanul letiltotta a Merkel-tüntetést a TEK

2015.02.02. 09:14

Hétfő reggel telefonált a rendőrség az Angela Merkel német kancellár látogatásának napjára, a Pollack Mihály térre tervezett ellenzéki tüntetés szervezőinek, hogy a demonstrációt le kell fújniuk – tudta meg az Index. A szervezőktől úgy tudjuk, hogy a rendőrség a Terrorelhárítási Központra (TEK) hivatkozott, mondván, ők döntöttek úgy, hogy mégsem lehet demonstrálni. 

Közben megtudtuk, hogy végül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Kálvin tér közötti sétáló résznél, a Baross utcában lesz a tüntetés. 

Az eset azért is furcsa, mert egyrészt a tüntetést január 2-án már bejelentették, és azt a hatóságok jóvá is hagyták. Bár a szervezők végig a rendőrséggel álltak kapcsolatban, a TEK egy hete a szervezőkkel együtt helyszínbejárást tartott a Pollack Mihály téren, és mindent rendben találtak. Ezért is különös, hogy ma reggel éppen a TEK lehetetlenítette el a megmozdulást, amikor úgy döntöttek, hogy az egész teret lezárják. 

„Keressük a megoldást, nem adjuk fel, nem fogjuk lefújni a demonstrációt” – mondta az Indexnek Takács Borbála, aki Takács Flórával együtt jelentette be még januárban a rendezvényt. A szervező azt is elmondta, jogi segítséget keresnek, mert elfogadhatatlannak tartják a TEK eljárását.