A kormányközeli közvélemény-kutatók szerint nincs baj a Fidesz támogatottságával

2015.02.04. 13:13

A Századvég friss, január 15-20. között készült kutatása szerint

a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a tavaly decemberi 29 százalékról 30 százalékra nőtt,

a Jobbiké 14-ről 15-re, az MSZP-é 11 százalékon maradt. Az előző hónaphoz képest nem változott az LMP és a DK támogatottsága sem, előbbi 4 százalékon, utóbbi 3 százalékon áll. Az Együtt támogatottsága a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra csökkent. A bizonytalan szavazók aránya 34-ről 33 százalékra csökkent.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz támogatottsága a decemberi 44-ről 45 százalékra nőtt, a Jobbiké 22-ről 24 százalékra, az MSZP-é pedig 17-ről 18 százalékra. Az LMP támogatottsága 6-ról 5 százalékra csökkent, a DK-é változatlanul 4 százalék, az Együtt két százalékot veszített, így 2 százalékos a támogatottsága ebben a körben.

A Századvég szerint a baloldali pártok csak a Jobbikkal együtt lennének képesek megelőzni a kormányzópártot, ám a Jobbik és a baloldal nem koalícióképes egymással.

A kutatás szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. Az elemzés szerint a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és csak 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány.

Hasonlót mutatott ki a szintén kormányközeli Nézőpont Intézet Heti Válasznak készített kutatása is, amely szerint

megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja.

Felmérésük szerint a teljes népesség körében a Jobbik 17, az MSZP 10, az LMP 6, a DK 5, az Együtt 1 százalékos támogatással rendelkezik.

Ugyanakkor az Ipsos legutolsó, január 13-án nyilvánosságra hozott felmérése szerint azután, hogy október és december között 10 százalékkal csökkent a Fidesz tábora, az utóbbi egy hónapban sem sikerült megállítani a tendenciát: most újabb 2 százalékkal csökkent a támogatóik száma, jelenleg 23 százalékon állnak a teljes népességen belül, vagyis 3 hónap alatt 1 millió ember pártolt el a Fidesztől. Szerintük teljes népességben a Jobbik 14, az MSZP 11, az LMP és a DK 3-3, az Együtt és a PM 1-1 százalékon áll.