Megint koszovóiakat szedtek le a Railjetről

2015.02.05. 13:45 Módosítva: 2015.02.05. 18:35

A Kisalföld cikke szerint délután 1 órakor újabb koszovói határsértőket szállítottak le a Bécsbe tartó Railjetről a győri vasútállomáson. A lap szerint a hatóságok 47 – köztük 19 gyermekkorú – határsértőt fogtak el, a készenléti rendőrség a délelőtt is elfogott egy hatfős családot a városban.

2
Fotó: Kisalföld.hu

A vasútállomás előtt több rendőrautó és kisbusz várakozott, amíg a rendőrök a menekültek papírjait vizsgálták. Az állomás elé nemrégiben egy szirénázó mentőautó érkezett, a lap szerint a kimerült menekülteket látták el. A menekülteket két óra körül a győri Szövetség utcai őrzött szállóra kísérték a készenlétisek.

A BRFK esti bejelentése szerint végül 53 koszovói és egy szír állampolgárt tartóztattak fel a Keletinél. Akik menekültkérelmezőként vannak Magyarországon, azokat a hatóság által kijelölt szálláshelyre küldték, a többieket előállították a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal épületébe.

Az Index stábja az elmúlt napok menekültáradata miatt kiment délelőtt a Keleti pályaudvarra, ahonnan Bécsbe indulnak a Railjetek, és szemtanúja volt egy menekültekkel szembeni rendőri akciónak. Másfél óra alatt nagyjából húsz embert állítottak félre – köztük sok gyereket – és vitték be a pályaudvaron lévő rendőrségi irodába, ahonnan rendőrségi furgonokkal szállították el őket. Egy vasúti dolgozó szerint szerdán nagyjából 200 embert fogtak el a rendőrök, már nemcsak Bécs, hanem Prága is célpontjuk lett a menekülteknek.

Ebben a videóban nézheti meg, mi ismétlődik a legtöbb Railjet indulása előtt:

Így viszik a menekülteket a Keletiben

Figyelem! Tudósítónk szerint a Railjetekre csak azonosítás után lehet felszállni, minden utast ellenőriznek, még azokat is, akik magyarul beszélnek, ezért érdemes hamarabb kimenni az induló vonatokhoz.

Mint ismert, hétfőn összesen 330 koszovói menekültet szállították le Győrben a Railjetről, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal. A Fidesz kedden benyújtotta a parlamentnek a bevándorlásról szóló politikai vitanapra vonatkozó kezdeményezését. Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a „Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra” című vitanap-kezdeményezésüket indokolva azt mondta: két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, ám nagy részük nyilvánvalóan nem politikai üldözött”, hanem megélhetési céllal érkezett bevándorló.