Kiütötte fideszes ellenfelét a cigányozó mezőtúri jobbikos

2015.02.08. 20:32

Nagy győzelmet aratott a mezőtúri időközi választáson a Jobbik. Kötél János 55 százalékkal (246 szavazat) simán megnyerte a választást, míg fideszes ellenfele, Pete Lajos csupán 37 százalékot  (166 szavazat) kapott. Volt egy harmadik induló, a független Kalóczkai Sándorné is, ő azonban nem tudott beleszólni a versenybe (34 szavazat).

Ez persze csak egy kis önkormányzati választókerület, ahol néhány százan szavazhattak csupán, és a részvétel is alacsony, 25 százalék körüli volt. Jelentőséget ad neki azonban, hogy a két jelölt októberben még ugyanannyi szavaztot kapott, mindketten 33 százalékot értek el (172 szavazatot jelentett ez akkor).

Vagyis a fideszes október óta nyolc szavazatot vesztett, míg a jobbikos jelölt 74-gyel javított. 

Az MSZP-s most egészségügyi okokból nem indult el, a párt pedig nem akart mást jelöltet állítani.

Nem tudni persze biztosan, hogy az ő 83 szavazata hová vándorolt, de a számok azt mutatják, hogy sokan szavazhatták át simán a jobbikosra. Annak ellenére is, hogy - mint megírtuk - a jobbikos a Facebookon évek óta cigányok kivégzéséről, politikusok felakasztásáról posztol.

A képviselő-testület jelenleg úgy néz ki, hogy a fideszes polgármester mellett 7 fideszes testületi tag van, illetve a 3 listás helyet egy MSZP-s, egy jobbikos és egy független tölti be. Az egyéni választókerületeket tehát októberben majdnem mind a Fidesz vitte. Az egyikben pedig ugye azért kellett időközit kiírni, mert szavazategyenlőség alakult ki a fideszes és a jobbikos jelölt között.

Volt még két időközi választás

A nógrádi Alsótoldon és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson tartottak még időközi polgármester-választást vasárnap.

Alsótoldon a két független jelölt közül Sándor Szandra Évát választották meg polgármesternek - tájékoztatta a község jegyzője, Molnárné Kontra Bernadett az MTI-t. Sándor Szandra Éva 119, míg Klátyik András 91 voksot kapott. A 238 választásra jogosult alsótoldi közül 211-en elmentek szavazni, egy voks volt érvénytelen - tette hozzá.

Gulácson a független Ujvári Judit nyert a polgármester-választáson - mondta a beregi község jegyzője, Vassné Szűcs Róza. A voksolást a tavaly október 12-én megválasztott korábbi polgármester, a független Ujvári Sándor halála miatt kellett megtartani. A 769 választársa jogosultból 498-an járultak az urnához, ez 64,7 százalékos részvételi arányt jelent. Az elhunyt polgármester felesége, a függetlenként induló Ujvári Judit 286 voksot szerzett, míg kihívója, a Gulácsot korábban vezető, szintén független Vass Albert János 208 szavazatot gyűjtött, négy szavazat érvénytelen volt - ismertette Vassné Szűcs Róza.