Meglepően szoros versenyt mutat a titkos veszprémi kutatás

DSC 6028
2015.02.09. 13:53
Mindössze hat százalékpont a különbség a fideszes Némedi Lajos, illetve a független Kész Zoltán között a veszprémi időközi előtt pár héttel. Magában a városban a baloldal által támogatott jelölt vezet, a Fideszt a falvak húzzák fel. Ez derül ki egy két héttel ezelőtti, az Index birtokába került, eddig titkos reprezentatív közvélemény-kutatásból. A kutatás megmagyarázza, hogy Kész miért tartja távol magától a baloldali pártpolitikusokat, és hogy a kormánypárti jelölt miért cserélte le a „Bízzon a Fideszben!” szlogent.

Alig két hét múlva, február 22-én tartják Veszprémben az időközi parlamenti választást, amelyet az EU-biztossá váló Navracsics Tibor lemondása miatt írtak ki. A választásnak nem csak helyi tétje van, hiszen ha a Fidesz–KDNP nem tud nyerni, a kormányoldal végleg elveszíti a kétharmados többségét.

A Veszprém megyei 1-es körzet hagyományosan jobboldali választókerületnek számít, Navracsics tavaly tavasszal 20 százalékpontot vert az MSZP-s Pál Bélára (47-27 százalék volt az arány), a jobbikos pedig csak 16 százalékot szerzett.

Ehhez képest bombameglepetés, hogy egy január végén készült Ipsos-felmérés szerint ezúttal szoros a verseny a jobb- és a baloldal között. A Fidesz a veszprémi alpolgármestert, Némedi Lajost indítja, míg a baloldal a helyi tüntetéseket szervező, független Kész Zoltán mögé állt be.

Az Index birtokába került, 600 fős mintán végzett, reprezentatív kutatás szerint a következőképp állnak a jelöltek. 

 

A többi jelölt mérhetetlen, ami azt jelenti, hogy nulla vagy egy százalékot ért el. A hat százalékpontos különbség az élen azért jelent szoros versenyt, mert a kutatás készítői megjegyzik, hogy plusz/mínusz 4 százalékpont a hibahatár (tehát nyolc pont tekinthető szignifikáns eltérésnek).

Még érdekesebb a helyzet, ha csak a veszprémi arányokat nézzük (a választókerület a városon kívül még 24 környező települést érint).

A megyeszékhelyen Kész Zoltán vezet 41-38-ra Némedi Lajossal szemben.

A többi településen viszont hatalmas a kormánypárti fölény, itt 57-24 százalék az állás Némedi javára. (A választókerület szavazóinak közel kétharmada Veszprémben lakik, és a veszprémiek aktívabbak is a felmérés szerint.)

A kutatás további érdekesebb megállapításai:

  • A megkérdezettek 57 százaléka tervezi a részvételt a választáson.
  • A fideszesek kevésbé aktívak, csupán 67 százalékuk tervezi a voksolást. A baloldali szavazók (MSZP, DK, Együtt, PM) aktívabbak, 76 százalékuk ott lesz február 22-én.
  • A választókerületben élőket arról is megkérdezték, hogy inkább jó vagy rossz irányba mennek a dolgok az országban. 61 százalék szerint inkább rossz irányba mennek, míg csak 28 százalék optimista.
  • A bizonytalanok között elképesztően nagy Kész Zoltán előnye: 77 százalékuk Készre ikszel, ha elmegy voksolni. Némedire csupán 11 százalék szavazna.
  • A magukat fideszesnek vallók hat százaléka Készre szavaz.
  • Az LMP-s szavazók között is vannak Késznek tartalékai: 31 százalékuk átszavaz Készre.
  • A baloldali szavazók egységesen felsorakoztak Kész mögött, bár 4 százalékuk a helyi ügyvédre, a független Bősze Ferencre voksol.
  • Meglepőek az arányok, ha az iskolai végzettséget nézzük. A legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők körében Némedi–Kész 64-25 százalék, míg a diplomások között már Kész vezet 49-28-ra.
  • A fiatalabbak között (18-39) Kész vezet 36-35-re, itt a jobbikos is erős 23 százalékkal. A legidősebb korosztálynál (60 év fölött) azonban Némedié az előny, 48-42-re vezet. A jobbikos itt 2 százalékon áll.

A Fidesz lecserélte a szlogenjét

A kutatást az Index információja szerint Kész kampánycsapata rendelte, de valószínű, hogy a Fidesz is ismeri. A felmérés által mutatott összkép ugyanis magyarázatot adhat mindkét kampánycsapat utóbbi időszakban tett lépéseire.

A Fidesz pár nappal ezelőtt lecserélte a Némedi plakátjain látható, tavaly többször sikert arató „Bízzon a Fideszben!” szlogent. Most már annyi szerepel a jelölt plakátjain, hogy „Bízzon Némediben!”. Ezzel nyilván a jelöltet szeretnék inkább középpontba helyezni, és hangsúlyozni, hogy helyi ügyről van szó (vagyis nincs köze a választásnak az országos folyamatokhoz).

Veszprémet a Fidesz vezető politikusai, miniszterei is jórészt elkerülték eddig. Ez racionális lépés, hiszen a kutatás szerint a bizonytalanok 68 százaléka úgy vélekedik, rossz irányba vezeti a kormány az országot.

Baloldali pártpolitikusok kíméljenek

Kész Zoltán sem véletlenül hangsúlyozza a függetlenségét, és kínosan ügyel arra, hogy ne mutatkozzon és fórumozzon sokat MSZP-s, DK-s és együttes pártvezetőkkel. (December végén is csak egy pillanatra nézett el az MSZP-s gulyásosztásra.) A felmérés ugyanis megmérte a választókerület pártpreferenciáit is, ami lesújtó eredményt mutat a baloldali pártok számára:

 

Vagyis itt még az LMP is megelőzi az MSZP-t. A falvakban még rosszabbul állnak a baloldali pártok: itt az MSZP és a DK is 3-3 százalékot kapott, a Fidesz 31-et. Tehát a következő napokban se számítsunk arra, hogy Tóbiás József vagy Gyurcsány Ferenc pörgeti fel Kész kampányát. Sőt, a kutatás szerint azzal segítenek, ha minél távolabb maradnak Veszprémtől.

A választásokat tehát jövő vasárnap tartják. Ha a Fidesz–KDNP nyer, és megőrzi a kétharmadot, akkor sem dőlhetnek hátra a kormánypártok. Rögtön kezdődik ugyanis a következő, tapolcai-ajkai időközi választás kampánya. Itt az előzetes számítások szerint a Jobbik is jobban beleszólhat majd a küzdelembe.

A veszprémi időközi választásról itt találja a cikkeinket.