A 30 alattiaknál már a Jobbik vezet

2015.02.11. 12:08

Az Ipsos február 1–7. között végzett közvélemény-kutatása szerint tovább csökkent a Fidesz szavazóbázisa: míg januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék.

Erősített viszont a Jobbik, tábora a múlt havi 14-ről 16 százalékra emelkedett, még soha nem volt ilyen sok támogatójuk, jelenleg 1,3 millió választópolgár.

A Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség.

Az Ipsos kutatásai szerint a Fidesz lejtmenete október óta tart, ahogy azt már megírtuk, októberben még 35 százalékot értek el a teljes népesség körében, ez csökkent decemberre 10 százalékponttal, februárra pedig 21 százalékra, vagyis a kormánypárttól öt hónap alatt 1,1 millió szavazó távozott. Ez idő alatt a Jobbiknak 11-ről 16 százalékra nőtt a támogatottsága, míg a pártválasztásukban bizonytalanok aránya 32-ről 40 százalékra bővült.

A szavazói mozgásokat összesítve a közvélemény-kutató azt tapasztalta, hogy a Fideszt elhagyó fiatalok és középkorúak, valamint a kis településeken élők inkább a Jobbik irányába fordultak, míg a kormánypárttól távozó idősebbek, nagyvárosokban élők elbizonytalanodtak, passzívvá váltak. A Jobbik megerősödésének következménye – folytatták –, hogy egyre több társadalmi csoportban átveszik a vezetést a Fidesztől: a munkanélküliek és a szakmunkások körében ez már korábban megtörtént, itt most az előnyük 5-6 százalékpontos.

Az Ipsos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei év februárja a választói viselkedésben jelentős fordulatot hozott: közvélemény-kutatásaikban először fordul elő, hogy a 30 évnél fiatalabb választók között a Jobbik megelőzi a Fideszt (20, illetve 16 százalékot érnek el). A Jobbik viszonylag egyenletes társadalmi beágyazottságát igazolja, hogy az egyes iskolázottsági csoportokban, valamint a különböző települési kategóriákban a támogatók aránya kevéssé, legfeljebb 2-3 százalékponttal tér el az átlagtól.

Az MTI-hez eljuttatott kutatásuk szerint MSZP táborának mérete stabil, negyedik hónapja 11 százalékos, ami 900 ezer szavazót jelent. A Demokratikus Koalíció (DK) valamelyest javított, februárban 4 százaléknyi választót (körülbelül 300 ezer embert) vonzott. Az LMP továbbra is maradt a 3 százalékon, negyedmilliós táborral. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM), akárcsak a múlt hónapban, 1-1 százalékos, így táboruk csaknem 100-100 ezres lehet.

Az Ipsos mérése szerint a politikától távolságot tartók csoportjának növekedése megállt, jelenleg 40 százaléknyian vannak, azaz 3,2 millió választó tartozik közéjük. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 40, a Jobbik 25, az MSZP 19, a DK 6, az LMP 5, az Együtt és a PM 1-1 százalékos eredményt érne el.

A Századvég és a Nézőpont szerint nincs baj a Fidesz támogatottságával

Egy hete írtuk, hogy a kormányközeli Századvég szerint nemhogy csökkent, hanem nőtt a Fidesz támogatottsága, január 15–20. között végzett legutóbbi kutatásuk szerint a teljes népességen belül a kormánypárt a decemberi 29 százalékhoz képest januárra 30 százalékot tudhat maga mögött. Náluk a Jobbik 15, az MSZP 11, az LMP 4, a DK 3, az Együtt 2 százalékot ért el.

A szintén kormánypárti Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése nem volt ilyen optimista, ők úgy találták, hogy csak megállt a Fidesz–KDNP támogatottságának csökkenése; mint kutatásukra hivatkozva jelentették, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Felmérésük szerint a teljes népesség körében a Jobbik 17, az MSZP 10, az LMP 6, a DK 5, az Együtt 1 százalékos támogatással rendelkezik.