Buzizós erőszakkal vádolnak két hatvannégy vármegyést

2015.02.12. 15:22

A 2012-es Pride után történtek miatt csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak vádjával büntetőper kezdődött csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vád szerint 2012. július 7-én a Budapest Pride felvonulás után egy fiatal testvérpárt inzultáltak a Nyugati pályaudvarnál: vélt homoszexualitásuk miatt egy talpig feketébe öltözött csapat tagjai lökdösték őket, agresszívan, támadólag léptek fel, azt kiábálták nekik, hogy "mocskos buzik", végül valaki egyszer hátulról belerúgott egyikükbe.

Az ügynek két vádlottja van, mindkettőjük kötődik a Hatvannégy Vármegyi Ifjúsági Mozgalomhoz (HVIM), és nem csak egyszerű tagok, hanem a szervezet ismert arcai, pozíciót töltenek, töltöttek be, szerepeltek a mozgalommal kapcsolatos hírekben, nyilatkoztak. Az elsőrendű vádlott a vádban szereplő incidensről is nyilatkozott az Ultra Media kamerájának két nappal a történtek után, 2012. július 9-én, a videó még ma is fent van a Youtube-on. Arccal, névvel beszél benne, ezért nem linkeljük. Ebben arra panaszkodik, hogy a rendőrök szerinte megalázóan bántak vele.

A videóban tagadja, hogy tettleg bántalmazott volna valakit, arról viszont beszél, miért volt a Nyugatinál 2012. július 7-én: "Szombaton rendezték a buzeránsok a magyar fővárosban a felvonulásukat. Felháborítónak és gyomorforgatónak tartottuk ezt az eseményt, ez ellen mentünk ki tiltakozni szombaton délután folyamán." Az incidensről annyit mond: "Kisebbfajta szóváltás alakult ki a helyszínen tartózkodó 8-10 hazafi és a buzik között."

A bíróságon egyik vádlott sem tett vallomást. Csak annyit mondtak, hogy nem ismerik el büntetőjogi felelősségüket, illetve megerősítették, amit a nyomozati vallomásukban állítottak, miszerint

  • nem követtek el semmilyen bűncselekményt,
  • nem vettek részt semmilyen rendezvényen, és
  • nem bántalmaztak senkit.

A vádlottak előélete, háttere egyébként elég eltérő. Egyikük egyetemet végzet, éppen doktori képzésben vesz részt, és nem volt még büntetve. A másiknak középiskolai végzettsége van, és több ügye is volt már a rendőrséggel: 2009-ben rongálásért pénzbüntetést kapott, 2010-ben ittas vezetésért ítélték el, 2013-ban pedig jogerősen felfüggesztett fogházra ítélték két rendbeli becsületsértésért.

A tárgyalás nagyrészt régi rendőri tanúvallomások felolvasásával és három olyan rendőrnek a meghallgatásával telt, akik intézkedtek a Nyugatinál. Két és fél év távlatából már nem sok mindenre emlékeztek, jobbára az akkori jelentéseikre, régi tanúvallomásaikra támaszkodtak ők is.

Olyan rendőrtanú nem volt, aki saját szemével látta volna a fizikai bántalmazást, a rúgást. A fizikai erőszak ugyanakkor nem feltétele a közösség tagja ellen erőszak Btk.-tényállásának. A törvény úgy fogalmaz, hogy az követi el ezt a bűncselekményt,

aki más valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, nemi identitása, szexuális irányultsága miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy az adott csoport tagjában riadalmat keltsen.

A közösség tagja elleni erőszak, ha csoportosan követik el, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az egyik rendőrtanú elmondta, hogy a vádlottak arca ismerős neki, mert sok, szélsőjobboldalinak mondható rendezvényen látta már őket. Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson nem válaszolt arra a kérdésre, tényleg tagja-e a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak. Azt mondta, szerinte ez a kérdés irreleváns ebben az ügyben.

A rendőri jelentések szerint ő agresszívan viselkedett nemcsak a Nyugatinál, hanem a Gyorskocsi utcában is, miután bevitték, és azért kellett megbilincselni végül, mert ellenállt és hőzöngött a folyosón, hogy miért ő van ott, "miért nem a buzik".

A bíró szembesítette a rendőrtanúkat a vádlottakkal, de a szembesítés eredmény nélkül végződött, minden fél fenntartotta az eredeti állításait.

Nem szeretnék viszontlátni őket

Csütörtökön a bíróságon a sértett testvérpár nem jelent meg. Őket a Háttér Társaság a Melegekért jogvédő szervezet ügyvédje képviselte. Mindketten az Egyesült Államokban tanulnak. Ha Magyarországon lennének, se jöttek volna el szívesen, mert ami történt, félelmet keltett bennük és megalázó volt, ha nem muszáj, nem szeretnék ezt újra átélni. Korábban azt kérvényezték, hadd tegyenek írásban vallomást, vagy ha ez nem megy, akkor távolról, kamerán keresztül beszélhessenek. Ha ez sem megoldható, a nyári iskolaszünetben valószínűleg hazajönnek. A következő tárgyalást a bíró májusra tűzte ki.

Az esetről lehet olvasni a civil szervezetek által létrehozott Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport honlapján is. Itt a leírásban az is szerepel, hogy a Pride-ról távozó felvonulókra utazó csoport egy anyát és kisfiát is zaklatott, kidurrantották a lufijukat.