Önálló jelöltben gondolkodik az MSZP Tapolcán

2015.02.12. 10:33 Módosítva: 2015.02.12. 13:50

Pad Ferenc ajkai önkormányzati képviselőt, szakszervezeti vezetőt indíthatja az MSZP a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson – írta az MTI. Az Indexnek szocialista képviselők megerősítették, hogy a helyi szervezetek Padot jelölték, az MSZP elnöksége jövő szerdán tárgyal a kérdésről.

Pad Ferenc az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, ősszel a Veszprém megyei város 6-os számú egyéni választókerületéből került be a helyi képviselő-testületbe, öt szavazattal előzte meg fideszes ellenfelét. Pad Ferenc értékesítési menedzserként dolgozik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-ben.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében – Tapolcán és környékén – azért lesz április 12-én időközi választás, mert a választókerület tavaly áprilisban megválasztott fideszes képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Pedig az LMP teljes ellenzéki összefogást akart

Az MSZP alapszabálya szerint a választáson a helyi szervezet jelöl, az elnökségnek megvétózhatja az indulót. Az Index információja szerint Tóbiás József pártelnök alapvetően támogatja, hogy önállóan induljon az MSZP a tapolcai választáson. 

A párt még októberben hirdette meg, hogy véget ért az együttműködés politikája, és a pártvezetés az újpesti parlamenti, illetve a pilisi önkormányzati választáson aratott győzelmek után még jobban meg van győződve arról, hogy – mint  egy vezető fogalmazott –  „az MSZP-nek a saját útját kell járnia”. 

Hiába javasolta tehát az LMP, hogy fogjon össze a teljes ellenzék Tapolcán, és álljon be a Jobbik és az MSZP is egy civil mögé, ez aligha fog megvalósulni. Pedig a tapolcai-ajkai körzetben kevés esélye van a győzelemre az MSZP-nek egyedül. Hiába erős az MSZP Ajkán (itt az önkormányzati választást megnyerték), az ellenzéki szavazatokból sokat kaphat a Jobbik, amelynek a polgármesterjelöltje Tapolcán és Devecseren is nyert októberben.

Az MTI szerint az MSZP jelezte a többi baloldali ellenzéki pártnak, kit indít Tapolcán, de választ nem kapott még arra, hogy támogatják-e jelöltjüket. Az is kérdés tehát, hogy a DK, az Együtt és a PM elfogadja-e az MSZP jelöltjét.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett szerdán közölte, hogy szeretné elkerülni, hogy „megismétlődjön a veszprémi helyzet, amikor a jelöléssel kapcsolatos LMP-s javaslatra a sajtóban közölt szocialista ultimátum volt a válasz”. Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke erre csütörtökön úgy reagált: "az MSZP számára minden olyan ajánlat elfogadhatatlan, amely felveti a Jobbikkal való bármilyen együttműködés lehetőségét. Miután az LMP ilyen javaslattal állt elő, őket ezért sem kerestük a tárgyalási ajánlatunkkal". Gőgös azt is hozzátette, hogy az együttműködés előtt az LMP-seknek el kell dönteniük, hogy "meddig tartják versenyben a veszprémi jelöltjüket, aki egyébként esélytelen, és csak a Fidesz malmára hajtja a vizet".

A Jobbik szintén ma jelentette be, hogy Rig Lajos, Tapolca alpolgármestere lesz a párt képviselőjelöltje a választáson. Vona Gábor szerint jó programmal és egy hiteles jelölttel győzni tud a Jobbik az időközi választáson, ezt valószínűsíti az a tény is, hogy az októberi önkormányzati választáson "meglepetésszerű győzelmet" aratott a párt polgármesterjelöltje. Rig Lajos kiemelte, hogy szívügyének tartja az egészségügyet, évek óta küzd a tapolcai kórház aktív ágyainak visszakerüléséért, ami véleménye szerint az egész térség érdeke.

A tapolcai aláírásgyűjtés február 23-án indul.