Kimondta az Ab: alkotmányellenesen járt el a Külügyminisztérium

2015.02.13. 20:56

Az Alkotmánybíróság (Ab) a pénteki Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen – írja az MTI.

Az Ab az atlatszo.hu egyik közérdekű adatigénylésével kapcsolatban megállapította: alaptörvény-ellenes az, hogy ha egy közérdekből nyilvános adat minősített, akkor ezzel a nyilvánosságkorlátozással szemben nem lehet érvényesíteni a közérdekű adatok megismeréséhez való alapvető jogot a minősítés tartalmi felülvizsgálatát célzó eljárásban.

Az atlatszo.hu a Külügyminisztérium állományába tartozók egyes adatait kérte a tárcától 2012-ben. Miután ezt a minisztérium diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtagadta, az oknyomozó portál közérdekű adatok kiadása iránti polgári pert indított. A Fővárosi Törvényszék az atlatszo.hu-nak adott igazat, és a kért adatok kiadására kötelezte a tárcát. A Külügyminisztérium azonban az elsőfokú döntés ellen fellebbezett, és eközben a per tárgyát képező adatokat minősítetté nyilvánította. Így másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már elutasította a portál keresetét.

Ekkor fordult az Ab-hez az atlatszo.hu, és kérte, hogy mondják ki a tábla döntésének alaptörvény-ellenességét és semmisítsék meg. Az Ab az alkotmányjogi panaszt a konkrét esetben elutasította azzal, hogy a bíróság nem vizsgálhatta felül a minősítést. Kimondták ugyanakkor, hogy az államnak gondoskodnia kell az alapjogok érvényesüléséhez szükséges feltételekről. Ennek érdekében a jogalkotó köteles olyan szabályozást alkotni, amely a lehető legnagyobb mértékben biztosítja az alapjogok érvényesülését.

Vagyis az Ab kimondta: ha nincs olyan eljárás, amellyel felül lehetne vizsgálni egy adatminősítést, akkor semmi sem biztosítja, hogy a minősítés csak olyan adatra vonatkozzon, amelynél ez valóban indokolt. Az sem garantálható továbbá, hogy a minősítő kellő súllyal vegye figyelembe a nyilvánossághoz fűződő közérdeket. Az Ab szerint tehát olyan közvetlen kontrollt kell biztosítani az adatminisítés felett, amely nem csak a formai követelmények ellenőrzését teszi lehetővé, de a tartalmi megalapozottságét is. A határozat értelmében az Országgyűlésnek május 31-éig kell ezt biztosítania.

A február 9-ei keltezésű határozathoz a 15 tagú testületből Balsai István, Lenkovics Barnabás és Pokol Béla alkotmánybíró fűzött különvéleményt.