Orbán: Magyarország egy menekülttáborrá fog válni

2015.02.13. 08:44
Simicska Lajosra utalva a reklámadóról is kérdezték a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktort. A kormányfő a minszki megállapodásról is beszélt, ahol a legfontosabbnak az ukrajnai békét tartja, mert a törékeny béke is jobb, mint a háború. A bevándorlókkal kapcsolatban kiemelte, hogy ha nem riasztjuk el a bevándorlókat, idővel egy nagy menekülttábor lehetünk.

Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azonnal őrizetbe kell venni - foglalt állást az illegális bevándorlással kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írta az MTI. A kormányfő kifejtette: az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, "itt fognak rekedni". "Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor Magyarország egy menekülttáborrá fog válni" - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezt el kell kerülni. Szerinte ha a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni, akkor nem is fognak jönni.

A kormányfő beszélt arról is, hogy Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal, továbbá ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal is. Még a törékeny béke is jobb, mint a háború - mondta az ukrán válság ügyében az előző nap született minszki megállapodásról. "A helyzet továbbra is törékeny, egy igazi háborúval állunk szemben" - jelentette ki. Elmondta, hogy sokan meghaltak a harcok folyamán, legalább 5000-ren, de ennek a tízszerese sem zárható ki. "Olyan háborúról beszélünk, amely szokatlan az európai történelemben" - fogalmazott, hozzátéve: ez egy befagyott konfliktus, ami könnyen kiolvadhat, könnyen háborúvá válhat.

"Putyin elnök urat én hívtam meg és örülök, hogy jön" - fogalmazott az orosz kormányfő jövő keddi látogatásával kapcsolatban.  Putyin tavaly nyáron járt Ausztriában is - mondta Orbán, aki szerint az orosz elnök "vitatott, de elismert szereplője" a politikai életnek és így is kell hozzáállni, írta a HVG. "Ukrajna hatalmas ország, nagyon nagy katonai potenciállal, Oroszország még náluk is nagyobb, de Magyarországnak az is fontos, hogy jóba legyünk az ukránokkal, erről se szabad elfeledkeznünk, miközben az oroszokkal barátkozunk" - fejtette ki. Orbán Viktor ma Kijevben egyeztet az ukrán válságról Petro Porosenko ukrán elnökkel.

Orbán szerinte a devizahitelesek korszakát lezártuk, a második cél az, hogy a magyar bankok többségében magyar kézben legyenek, ezt is elérték most. "Most egy magyar pénzrendszerünk van" - jelentette ki, aki szerint nem az a fontos, hogy állami, hanem, hogy magyar kézben legyen a bankrendszer.

A reklámadóról is nyilatkozott az kormányfő. "Magyarországon szükségünk van reklámadóra, van reklámadó, nem tudunk eltekinteni az ebből származó bevételre, az összes többi kérdés technikai" - mondta. Szerinte jó volna elkerülni egy uniós eljárást, amit az RTL Csoport kezdeményezett Brüsszelben, tehát ez a cél. "Ilyen vitákban nem vehetünk részt, a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa. Hogy ki milyen stílusban mit mond, hogy valaki nem szeret adót fizetni, az nem a mi dolgunk" - válaszolt a műsorvezető kérdésére, aki Simicska Lajos nevének említése nélkül, de egyértelműen a múlt pénteki kirohanására utalva kérdezte a kormányfőt.