Orbán, Vona, Szél, és Tóbiás egy asztalnál

2015.02.14. 12:51

A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel folytatott szombati egyeztetésen, az Országházban, írja az MTI.

A megbeszélésen téma volt a segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, valamint az amerikai-magyar szövetségesi kapcsolatok erősítése és az Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése.

Szijjártó Péter a Magyarország körül kialakult geopolitikai helyzettel indokolta a folyamatos egyeztetés szükségességét a parlamenti pártokkal. Szerinte Magyarországnak az az érdeke, hogy térségünkben béke legyen, így Ukrajna esetében is egyedül a békés megoldás az elfogadható a számunkra.

Szijjártó azt is elmondta, Magyarország 100 millió forintnyi humanitárius segélyt is nyújtott a belső menekültek ellátásához, és 340 millió forinttal támogatja a kárpátaljai intézmények működését. De szó volt arról is, hogy a kurdisztáni katonai stabilitáshoz való magyar hozzájárulást esetleg tovább növeljék.

A megbeszélésen a kormány képviselői az ellenzéki pártok frakcióinak vezetőitől

támogatást kértek az Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése tekintetében, hogy a Magyarországnak fontos gazdasági kérdésekben megállapodhassanak

Szijjártó szerint „felelősségteljes és korrekt hozzáállást tapasztaltak az ellenzéki pártoktól".

A megbeszélésen a kormánypártok részéről Rogán Antal (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP), az ellenzéki pártoktól Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP frakcióvezető-helyettes) vett részt.