Az MSZP felébredt, kérdez és szembesíti Orbán Viktort

2015.02.15. 11:54
Habár már két és fél hónapja tudjuk, hogy március 15-től elrendelik a vasárnapi boltbezárást, Tóbiás József MSZP-elnök most jelentette be, hogy megkérdezik erről az embereket. Ez még csak hagyján, de a kutatások eredményével szembesítik is Orbán Viktort.

Éppen tavaly december elseje ót tudjuk, hogy a KDNP által megálmodott vasárnapi boltbezárás végül is meg fog valósulni. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető száját akkor hagyta el a bűvös mondat: "azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek", és innen már csak pár gombnyomás kellett ahhoz, hogy elrendeljék a boltok vasárnapi bezárást.

A dolog ellen tiltakoztak persze a munkavállalók, a szakszervezetek, a kereskedelmi szövetség. A DK aláírásgyűjtésbe kezdett már januárban, Demján Sándor és Gaskó István pedig közösen ült ki tájékozatnai a sajtót, hogy népszavazással fogják megakadályozni a március 15-től érvényes boltbezárást.

Lehet-e fokozni a helyzetet? Lehet. Az MSZP február 15-én eljutott arra a pontra, hogy szintén kifejezte, mennyire fontos problémának tartja a boltbezárást. Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető szerint az üzletek vasárnapi zárva tartása a választás szabadságába történő súlyos beavatkozás - mondta pont két és fél hónappal Rogán bejelentése után. MSZP-s politikusok amúgy az elmúlt hetekben többször is panaszkodtak az Indexnek amiatt, hogy sajnálják, hogy ezt a témát "elengedi az MSZP", és nem értik, Tóbiás miért "nem ébredt még fel".

Tóbiás József vasárnap Budapesten egy óbudai CBA előtt tartott sajtótájékoztatón tagadhatatlanul felébredt, és emlékeztetett: a nap folyamán országszerte 164 helyszínen kérdezi az MSZP a társadalom véleményét a legtöbb üzlet március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartásáról.

Miközben a kormány kommunikációja másról sem szól, mint hogy az állampolgárok szabadságát tiszteletben tartó kormány kíván lenni, az elmúlt öt évben folyamatosan a szabadság korlátozását lehetett megélni

- közölte Tóbiás az MTI szerint.

Az MSZP-elnök azt ígérte, hogy a közvélemény-kutatás eredményével hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén szembesítik Orbán Viktor miniszterelnököt.

"Nem elég belső politikai alkukkal az emberek szabadságát korlátozó törvényt hozni, hanem meg kell kérdezni a választókat, és lehetővé kell tenni a népszavazási törvény módosításával, hogy elmondhassák véleményüket" - mondta Tóbiás. Úgy fogalmazott, nem szóban, hanem tettekben kell a szabadságról beszélni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az európai országokban, ahol ezt a törvényt korábban bevezették, később vissza is vonták, mert sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem bizonyult hasznosnak. Tóbiás József szerint a kormány nem zárhatja ki az alternatív véleményeket, a civil világot, "a polgárság nyugatos, szabad gondolkodását".

A Fidesz szerint összességében pozitív lesz

Nyiván az MSZP-akcitól nem függetlenül délután közleményt adott ki a Fidesz a témában. A kormánypárt szerint örömteli, hogy "a vasárnap pihenőnap lesz márciustól a kiskereskedelemben dolgozóknak is. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul." A Fidesz hangsúlyozza, hogy a kisméretű családi boltokban, vásárokon, piacokon, turisztikailag forgalmas helyszíneken továbbra is lehet vásárolni. A kormány a párt szerint ezzel is segíti a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését. "A változás gazdasági hatása tehát összességében pozitív, segíti a kiskereskedelmi fogyasztás további bővülését, fellendítheti a belföldi turizmust, szabadidőipart, vendéglátást. Emellett a kereskedelemben dolgozók többet pihenhetnek és többet is kereshetnek" - szól a közlemény.