Beteljesül Kövér László nagy álma

4O5A1177
2015.02.15. 23:42
Elkezdődik hétfőn a parlamenti idény, és a tavaszi ülésszak rögtön egy nagy meglepetést is tartogat a képviselőknek. Kövér László kétheti ülésezést javasol, amit az ellenzék egységes tiltakozása ellenére hétfőn meg is szavazhat a Fidesz-KDNP. Készüljünk fel, mostantól minden második héten lesz csak tele a parlament. Orbán Viktor egyelőre nem értékeli az évet.

Nem mondhatjuk, hogy unalmasan telt a politikai holtszezon az elmúlt hetekben. Az Orbán-Simicska háború vagy a veszprémi időközi választás gondoskodott arról, hogy sokat foglalkozzon politikával az is, akit kevésbé érdekel.

Hivatalosan azonban hétfőn kezdődik az idény, most ül össze ugyanis először a parlament az idén. Megkezdődik tehát a tavaszi ülésszak, amely rögtön hatalmas meglepetést tartogat a képviselőknek.

Kövér László házelnök javaslatára ugyanis alapvetően megváltozik az Országgyűlés munkarendje, és márciustól már be is vezetik a kétheti ülésszakot, ha a Fidesz-KDNP ma ezt megszavazza. (Megszavazza, azt ígérték.)

Kövér javaslatának a következő a lényege: a parlament mostantól nem egy, hanem két hétre fogadja el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lesznek plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján.

Hetente lesz ülés, de az ülések kéthetesek lesznek

- fogalmazott Gulyás Gergely fideszes parlamenti alelnök, de ettől nem biztos, hogy érthetőbbé válik a szisztéma.

A legfőbb változás abban rejlik, hogy a második héten nem lesznek szavazások, interpellációk, vagyis a képviselők többsége várhatóan jó messzire elkerüli majd az Országházat. Hiszen ha nem kell határozatképesség, nem kell gombot nyomogatni, nem járnak be a képviselők - ezt rengeteg esetben tapasztalhattuk eddig is.

A kétheti ülésezés persze az ellenzéknek fájhat a legjobban, hiszen így csak kéthetente lesznek a figyelem középpontjában az ellenzéki felszólalók. Nem is véletlen, hogy a következőképp reagáltak erre az ellenzékiek:

  • Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek visszaélésszerűnek nevezte az új munkarendet, amely szerinte csorbítja az ellenzéki jogokat és nem ad garanciát a legnagyobb problémára, vagyis arra, hogy megszűnjön "az a kapkodó, őrült jogalkotás, amit az elmúlt években az Országgyűlés alapvetően kormánypárti többsége előadott". Harangozó szerint a javaslat lényege valójában az, hogy a második héten ne kelljen határozatképességet biztosítani a kormánypárti képviselőknek.
  • Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy nem támogatják az új munkarendet, mert azzal tovább csökken a parlamenti munka súlya. Minden második hét hétfője "teljesen jelentéktelenné válik" azzal, hogy nem szükséges a határozatképesség, mivel sem interpellációk, sem szavazások nem lesznek - jegyezte meg, kiemelve: borítékolható, hogy ezeken a napokon üres ház előtt fognak elhangzani kérdések.
  • Szél Bernadett, LMP frakcióvezető-helyettese is azt mondta, hogy félő, hogy az új ülésezési rendben sérülnek az ellenzéki jogosítványok. Kifogásolta, hogy nem kaptak választ arra: az új rendet a televíziós közvetítések hogyan érintik. Üdvözölte ugyanakkor, hogy kérésére az eredeti házelnöki javaslathoz képest 30 perccel, 120 percre bővítették az interpellációk időtartamát, így az nem rövidül az eddigiekhez képest.

Orbán még nem értékel

Az ellenzéki tiltakozások ellenére aligha fig változtatni Kövér László az elképzelésén. Borítékolhatjuk, hogy csont nélkül megszavazzák ezt a kormánypárti képviselők. Emellett azonban egyéb napirendi pontokkal is foglalkozik a héten a parlament.

Mindenekelőtt egy szomorú kötelességüknek tesznek eleget a képviselők, megemlékeznek a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselőről. Ezután napirend előtti felszólalások, interpellációk, kérdések, azonnali kérdések. Orbán Viktor egyelőre nem jelentkezett napirend előtti felszólalásra, a miniszterelnök tehát egyelőre nem tart évértékelőt.

Ezt követően várhatóan négy javaslatot vitatnak meg a képviselők:

  • először a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László előterjesztését az alkoholok jövedéki biztosítékának húszmillió forintra csökkentéséről.
  • Megvitatják azt a szintén kormánypárti indítványt is, amely alapján a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik.
  • Emellett jogállási tárgyú törvények módosítása
  • és egy nemzetközi megállapodás lesz napirenden.

A szerdai ülésnapra előzetesen két kormányzati törvényjavaslat általános vitáját vették fel. Az egyik a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása - amely alapján a sajtó-helyreigazításhoz hasonló eljárás védené a képmáshoz fűződő jogokat -, továbbá a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos indítvány. Ez utóbbi alapján még nagyobb titok övezné a paksi beruházást, a paksi bővítés közbeszerzéseit ugyanis nem lenne kötelező nyilvánosságra hozni.