Szponzorálták a bírónő testvérének verseskötetét

2015.02.16. 07:26
A csepeli bíróságon jó erkölcsbe ütközőnek nyilvánították, hogy a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. a szocialista vezetést ért lakásmutyis vádak kivizsgálására 2010-ben felfogadott egy külsős ügyvédi irodát. Az ügyet tárgyaló bírónő teljes mértékben magáévá tette a helyi Fidesz álláspontját: az ügyvédek jogtalanul követelik a szerződésbe foglalt díjazásukat. Az elhúzódó perben azonban egyszer sem került szóba, hogy az akkor már fideszes vezetésűvé lett önkormányzati cég a bírónő bátyját az eljárás idején folyamatosan külsős jogászi megbízásokkal látta el, sőt a rezsibiztos Németh Szilárd által vezetett polgármesteri hivatal a testvér verseskötetét is pénzelte.

A bíróknak el kell kerülniük még a látszatát is, hogy az ítélkezés során a felek közül bárkinek is kedveznek, minden befolyástól mentesen kell eljárniuk.

Ezt az Országos Bírói Tanács vezetői hangoztatták a bírói testület új etikai kódexének tavaly év végi bemutatásán. A tanács tagjai külön kitértek a politikai vonatkozású ügyekre. Azt állították, hogy az erkölcsi szigor jövőben is töretlen lesz, de már a régi kódex idején sem vicceltek, és folytattak etikai eljárást csak azért, mert a bíróról kiderült, hogy lájkolta Orbán Viktor miniszterelnök internetes oldalát.

Szigor és körültekintő kivizsgálás ide vagy oda, a Fővárosi Bíróság rögtön felmentette minden gyanú alól a Budapesti XX., XXI. és XXII. Kerületi Bíróság bírónőjét, Filipp Mónikát, amikor megkérdeztük, miért nem jelezte az általa lefolytatott perben, hogy testvérének, Filip Tamás közjegyzőnek több mint 300 külsős jogászi megbízása volt a Csepeli Vagyonkezelő Zrt.-nél, miközben ő arról tárgyalt, hogy ugyanennek a cégnek egy külsős ügyvédi irodával kötött szerződése jogszerű-e.

A Budapesti XX., XXI. és XXII. Kerületi Bíróságon lezajlott pert a Hőrich és Varga Ügyvédi Iroda indította az önkormányzat tulajdonában álló Csepeli Vagyonkezelő Zrt. ellen, mert a cég a kerületben 2010 októberében lezajlott fideszes fordulat után nem fizette ki a megállapodás alapján járó három hónapos felmondási díját. Hőrich Ferenc az Indexnek azt mondta:

Amikor beadtuk a keresetet, a per a világ legegyszerűbb ügyének tűnt, mert volt egy érvényes szerződésünk, amit mi teljesítettünk, az ügyfél viszont nem fizette ki, ami a szerződés szerint járt volna. De tévedtünk.

A vitatott összeg egyáltalán nem volt jelentős, nem érte el még a bruttó 3 millió forintot sem, a Fidesz számára mégis kiemelten fontossá vált, hogy megakadályozzák a kifizetését. A szocialisták idején szerződtetett ügyvédek perét ugyanis rövid úton hozzákapcsolták a több szálon futó „csepeli lakásmutyi” sztorihoz, amely éveken keresztül rengeteg, szocialistákkal szembeni támadáshoz adott muníciót a kormánypárt csepeli szervezetének.

A Fidesznek más ügyvédek kellettek

Az ügyvédi szerződést 2010 nyarán, az MSZP-s vezetés utolsó hónapjaiban kötötték. Az ok az volt, hogy a Fidesz intenzív kampányba kezdett, amikor kiderült, hogy a volt rendőrkapitány kedvezményes értékesítéssel vásárolhatta meg szolgálati lakását. Az ingatlaneladás miatt párhuzamosan több eljárást is kezdeményezett a párt, és a kitartó, folyamatos politikai nyomás révén az országos médiába is bekerült az ügy.

A vagyonkezelő cég MSZP-s igazgatója, Szenteczky János 2010 nyarán azzal bízta meg a Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát, hogy jogi szempontok alapján tekintse át a vagyongazdálkodást és a lakások értékesítését. A 2010. őszi fideszes hatalomátvétel után a vagyonkezelő is fideszes irányítás alá került. Az irodát nem foglalkoztatták tovább, és bár a szerződése alapján járt volna felmondási díj, a számlákat egyszerűen visszaküldték, pénzt pedig nem utaltak.

Az ügyvédi iroda szerződésszegési eljárást indított, ami Filipp Mónikához, a csepeli bíróság csoportvezető bírójához került.

Az elhúzódó per első másfél évében az alperes önkormányzat többször elismerte, nem tudja bizonyítani, hogy az ügyvédi irodát bármivel elmarasztalhatnák a szerződéssel kapcsolatban. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint bíró kénytelen volt ötször felszólítani – mindig 15 napos határidővel – az önkormányzatot, hogy álljon elő valamilyen érdemi magyarázattal a nem fizetést illetően, mert különben a később felhozott bizonyítékokat nem tudja figyelembe venni. A határidők rendre lejártak, a per mégis zavartalanul folytatódott. A jegyzőkönyv tanúsága szerint 2012 júniusában az önkormányzat azt is elismerte, hogy érdemi védekezést nem tud produkálni, és szerinte legjobb lenne rendőrségi nyomozást indítani az ügyben.

A tárgyalásokon a Hőrichék azt hangoztatták, hogy a felmondási idő alatt többször is

Giró-Szászéknak kifizette a milliókat az önkormányzat cége

A Hír24 2013-ban a trafikosnak állt Palcsó Tamás szerződései után kutatva bukkant a csepeli önkormányzat honlapján a Giró Szász és Társai Ügyvédi Iroda szerződésére. A nettó 5 millió forintot meghaladó, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. által kötött szerződések listáján rögtön a második sorban szerepelt a Giró-Szász András kommunikációs államtitkár unokabátyjának irodája. Az irodával 2011 áprilisában – tehát épp a Hőrichékkel folyó per idején – kötöttek szerződést jogi feladatok ellátására, jogi tanácsadásra. A táblázat alapján a szerződés nettó értéke 450 ezer forint + 425 ezer, azaz havi 875 ezer forint volt. A Hír24 a cikk megjelenésekor 21 millió forintra becsülte Giró-Szász cégének bevételét a rezsicsökkentésről ismert Németh Szilárd kerületén, Csepelen.

ajánlkoztak a vagyonkezelő igazgatójának, amíg lehet, használja ki az iroda jogi szolgáltatásait. A Fidesz által delegált igazgató viszont azzal védekezett, hogy nem volt rájuk szükség. Akkor ugyanis már „tele volt a padlás” új ügyvédekkel. A fideszes vezetés ugyanis nem egy, hanem rögtön négy másik jogásszal, köztük a Giró-Szász Ügyvédi Irodával kötött külsős szerződést.

Németh szerint a szart akarták kimosni

A per, ahol valójában csak a felmondási díj jogszerűségének eldöntése lett volna a feladat, végül fideszes politikusok felvonulásává változott. Ők egészen mást láttak bele az eljárásba. A helyi jobboldal a vagyonkezelőnél működő MSZP-s „politikai maffia” elleni harc fontos eszközeként állította be az eljárást.

Közvetlenül nem volt érintett a jogvitában Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel akkori polgármestere mégis megjelent a bíróságon tanúként. Németh egyszerre vallotta magát elfogulatlannak, és Szenteczky János politikai ellenfelének. Az MSZP-s politikus 2010 nyaráig vezette a vagyonkezelőt, majd lemondott az ügyvezetői posztról, amikor az önkormányzati választáson beszállt a polgármesteri posztért folyó küzdelembe.

Németh Szilárd a tárgyaláson sajátos stílusban adta elő, hogyan látja az ügyet: „számomra teljesen egyértelmű az, hogy azért vált szükségessé az alperes részéről felperesi ügyvédi irodával szerződést kötni, amiért egy elpiszkolódott pelenkát ki szokás mosni." A jegyzőkönyv szerint Németh a bíróság előtt hangoztatta, hogy már többször feljelentette Szenteczkyt. Megtette országgyűlési képviselőként, majd pedig polgármesterként is.

Minden kanyarban hírt csináltak belőle

Az MSZP-s politikus ellen indított lakásmutyis főperben az ügyészség egyébként négy év után, 2014 májusában megszüntette az eljárást. A megszüntető határozat szerint bűncselekmény nem volt megállapítható a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatójával szemben. A lakásmutyinak titulált ügyeket a Fidesz-sajtó viszont nagyon eredményesen kihasználta, a feljelentésektől az eljárások különféle szakaszaiig minden lehető alkalommal hírt adott róluk.

A Csepel Infó még a múlt héten is támadta Szenteczkyt, azt állítva, hogy az egyik – Fidesz kezdeményezésre indult – ügyben vádemelés történt. A Hőrich és Varga Ügyvédi Iroda ügye is számtalanszor szerepelt a helyi Fidesz-újságban azzal, hogy Szenteczky magánérdekeit szolgálta a szerződés, amely ráadásul nem is takart valódi munkavégzést.

Filipp Mónika bíró végül éppen erre a fideszes érvre hivatkozva „jó erkölcsbe ütközőnek” ítélte a szerződést, és elutasította a szerződésszegési keresetet.

355 megrendelés a bírónő testvérének 

Az ügyben eljáró bírónő viszont egyetlen alkalommal sem említette, hogy testvérének is folyamatosan külsős megbízásai vannak az időközben Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-vé átkeresztelt vagyonkezelő cégtől. Filip Tamás közjegyző és a csepeli önkormányzati cég közötti jó és kiegyensúlyozott kapcsolatot jelzi, hogy az elmúlt években összesen 355 megbízást kapott. A perrel párhuzamos időszakban mintegy 5 milliós értékben fizettek neki a vagyonkezelőnél, ahol az adatkérés során azt is elárulták, hogy megbízásokról nem készült külön szerződés, ezért teljesítési igazolások sem állnak rendelkezésre.

Filip-Tamás-Kő
Fotó: csepel.info

Vers, amit támogatott a rezsibiztos

Parázzsal töltött serpenyővel játszanak a / háború-parkból jött gyerekek / Figyellek csalsz / aranyból mért csinálsz bizsut? / Leomlasztod a sikertornyokat / A holnap országát beteríti a poruk / az operabál is elmarad!

Elvesztett visszavágó (részlet Filip Tamás Kő, papír, olló című kötetéből)

Filip Tamás, aki közjegyzői tevékenysége mellett költő is, 2012-es kötetéhez segítséget kapott a Németh Szilárd vezette önkormányzattól. A Csepel.hu honlapon megtalálható meghívó szerint a Kő, papír, olló című verseskötetet 2012 szeptemberében mutatták be, és még a meghívóban is jelezték, a könyv megjelenését maga az önkormányzat támogatta. Az viszont már kifejezetten bizalmi viszonyt jelez a Filip család (a közjegyző egy, a bírónő két p-vel írja a nevét) és a kerületi vezetés között, hogy a 2014-es országgyűlési választás előtt a bírónő sógornőjét, Filipné Udvardi Beátát a helyi egyéni választókerület választási bizottságába delegálták Németh Szilárdék. Kerestük Filip Tamást, hogy megkérdezzük az önkormányzathoz illetve az önkormányzati céghez fűződő viszonyáról, de egyelőre nem kaptunk választ.

Nem kapcsolódott a tárgyhoz

A perrel kapcsolatos új információk alapján megkerestük csepeli bíróságot, ahonnan a Fővárosi Bírósághoz irányítottak minket. A válaszlevélben leszögezték:

„Filipp Mónika bírónő eljárása törvényes és pártatlan volt, nem sértett eljárásjogi szabályt. A bíróság igazgatási és szakmai vezetése tudomással bír arról, hogy Filipp Mónika bírónő és Filip Tamás közjegyző testvérek. Erre a közeli hozzátartozói viszonyra – mint minden bíró esetében – az ügyek bíróra szignálásakor figyelemmel van a bíróság szakmai vezetése. Filipp Mónika bírónő az ön által említett per alapeljárásában járt el, amely ügyben testvére, Filip Tamás közjegyző nem volt érintett. A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. – megbízás alapján – korábban foglalkoztatta Filip Tamást, de annak a megbízásnak a tárgya nem kapcsolódott a jelen peres eljáráshoz. A másodfokú bíróság – amelyben három hivatásos bíró bírálta felül az elsőfokú ítéletet és az azt megelőző teljes eljárást – sem állapított meg olyan körülményt, amely a hozzátartozói viszonyra tekintettel elfogultságra adott volna okot."

Az ügyvédi iroda azonban más véleményen van. Bár a másodfokú bíróság nem vette figyelembe, hogy az eljárási szabályok többszöri megsértésével gyanúsították meg a bírónőt, a sorozatos jogsértésekre és a tanúvallomásokat egyértelműen cáfoló, időközben előkerült okirati bizonyítékokra való tekintettel perújítási eljárást kezdeményeztek. Az eljárás elindult, így a Filipp Mónika által tárgyalt ügyben új ítélet születhet.