Orbán elárulja Nagy Imrét, ha kezet fog Putyinnal

006 4O5A0984
2015.02.16. 18:13 Módosítva: 2015.02.16. 20:51
A Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvar közelében felállított színpadhoz vonultak nagyjából 1500-an a Putyin-ellenes tüntetésen hétfő este. A szónokok arról beszéltek, hogy Orbán Viktorra egy életre ráég Putyin kézfogása, Magyarországra még a szél is nyugatról fúj, a Krím pedig erőszakos hely lett az annektálása óta.

Nagyjából 1500-an gyűltek össze a Keleti pályaudvar előtti téren a Putyin-ellenes tüntetésre, az onnan induló menet a körúton megérkezett a Nyugati pályaudvart érintve a Bajczy-Zsilinszky útnál felállított színpadhoz vonult át, ahol három beszéd hangzott el.

Az a kézfogás egy életre szól

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája azt mondta, öt éve tart a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúfolt elnyomó diktatúra. Mint mondta, nem ismétel el mindent, pl. hogy nincs demokrácia, és egy kisebbség rabolja szét az országot, pedig ezek tények. „Magyarországon az emberek a rendszerváltás óta soha nem éltek ilyen tartós elnyomásban" – mondta.

Szerinte amikor kedden Putyin látogatóba érkezik, akkor nem a magyar nép szégyenül meg egy életre, miközben a miniszterelnök annak az embernek rázza a kezét, akinél senki sem tett többet az elnyomásért Oroszországban, hanem Orbán Viktor. Azt mondta, Orbán beszédet mondott Nagy Imre újratemetésén, de a kézfogás után olyan lesz, mint akik 61-ben kitemették Nagy Imrét, és egy jelöletlen sírba, arccal lefelé, egy madzaggal összekötve elföldelték. Szerinte ettől a kézfogástól kezdve mindegy mit csinál Orbán, mennyit lop, mennyit keres, becstelen emberként éli le életét.

A színpadon Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója arról beszélt, hogy ha elég sokan akarják, hogy ne épüljön meg Paks-II, akkor az nem fog megépülni, ne hagyjátok, mondta.

Már más szelek fújnak, 2030-ban már szélerőművek fognak fújni

– mondta. Arról beszélt, hogy az Orbán-kormány egyik első intézkedésével megtiltotta a szélerőműveket, pedig Magyarországra „még a szél is nyugatról fúj". A nyugati energiapolitika szerinte kiszámítható, Paksnak pedig vannak természetes alternatívái: a szél ingyen fúj, a nap ingyen süt, a föld hője ingyen fűt.

Szerinte Magyarországnak nincs annyi pénze, hogy felépítse Paks-II-t, aminek a hitelei családónként több millió forintba kerülnének. Mint mondta, nem gondolta, hogy ez meg fog történni, de Simicska mondott valamit pár napja, amivel egyet tudott érteni: amikor arról beszélt, hogy ő még a Szovjetunióban nőtt fel, és nincsenek erről jó emlékei.

Margaryta Rymarenko, krími ukrán állampolgár arról beszélt, hogy mennyire rossz hely lett a Krím az annektálása óta, és nem szeretné, ha ez máshol is megtörténhetne. Félig oroszként korábban sosem járt Oroszországban, de két hetet volt tavaly a Krímen, miután azt Moszkva annektálta. Azt mondta, félelmetes volt, nincsenek törvények, bármikor fegyveres katonák törhetnek rá valakire az otthonában, különösen, ha aktivista, újságíró, vagy egyetemi tanár.

Az erőszak törvénye az úr

– mondta.

A beszédek végén, nagyjából fél kilenckor a tömeg elénekelte a Himnuszt és az Örömódát is, amihez EU-s zászlók is megjelentek a színpadon. Utána a tüntetés végeztével mindenki hazaindult.

Skandálva vonultak át

Vonulás közben a következő szlogeneket skandálták:


Európa, Európa!

Putyin nyet, EU igen!

Zsákutca, Zsákutca

Ukrajna, Ukrajna

Így nézett ki a tüntetés első fele:

Ruszkik haza, Orbán takarodj!

Vonulás közben a korábban több tüntetésen is felszólaló Füzessy Károly, és Vágó Gábor, volt LMP-s képviselő beszélt. Füzessy hosszasan beszélt Putyinról és a politikájáról, mint mondta, eltiporja a sajtószabadságot, üldözi a civileket, kiterjedt oligarcha rendszert épített ki. Szerinte Orbán Viktor is sokat tanult Putyintól, példának nevezte a választókerületek módosítását. Vágó azt mondta, nem Oroszországhoz, hanem Európához akarnak tartozni.

Azt mondták, hogy a Gazprom magyar megfelelője a Simicska érdekeltségi körébe tartozó Közgép, de beszéltek a MET-ről is, amit olyan korrupt cégnek neveztek, aminek a létezését Orbánék biztosítják.

A tömegben vegyesen voltak fiatalok és idősek. Vonulás közben többféle zene szólt, köztük a Kraftwerktől a Radioactivity, a tüntetők ezzel üzennek Putyinnak és Orbánnak, hogy nem kérnek az Paks-II atomerőműből.

Több EU-s és magyar zászlót látni, és érkezett egy csoport ukrán zászlókkal is. Az ukrán zászlós 10-15 fiatal Kijevből jött Magyarországra, itt élnek. Mint mondták, nem gondolják, hogy Putyin lenne a rosszfiú, Petro Porosenko ukrán elnök pedig a jó, de azt látják, hogy most Putyin gyakorol inkább agressziót, és ez nem tetszik nekik.

Emellett a következő transzparensek voltak a tömegben:

G. Orbán ismét kisajátított egy magyar szót

Nem lehetünk újra orosz gyarmat

Nyakig a trutyiban, Orbán-Putyin mutyi van

és egy József Attila idézet is volt:

Mennyit kell a szegénynek szenvedni, aki szegény, az a legszegényebb

A Humán Platform „Putyin: nyet! – Európa: igen!" címmel szervezett tüntetésén előzetesen 4100-an jelezték a Facebook-oldalukon részvételüket. A rendezvény résztvevői a Keleti pályaudvartól a Baross tér–Rákóczi út–Blaha Lujza tér–Erzsébet körút–Teréz körút–Nyugati pályaudvar–Bajcsy-Zsilinszky út útvonalon vonultak.

Délután érkezik Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden érkezik Budapestre. A részletes programjáról itt olvashat.

A programról úgy tudni, hogy

  • délután kettőkor érkezik, és a reptérről a Hősök terére megy koszorúzni az orosz elnök,
  • utána háromkor megy a temetőben a szovjet parcellához,
  • majd délután egyezményeket ír alá Orbán Viktor a parlamentben, 17 órakor a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatót tart,
  • fél hétkor pedig Áder János köztársasági elnökkel találkozik.

A két év alatt felújított parcellában a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban meghalt szovjet katonáknak állítanak emléket.