A Kreml díszőrsége koszorúz a Fiumei úton

2015.02.17. 12:08 Módosítva: 2015.02.17. 15:55

Hosszas titkolózás után végül kiderült, hogy ki és mit fog pontosan csinálni kedd délután a Fiumei úti sírkertben. Azt már tegnap is megírtuk, hogy Vlagyimir Putyin fog koszorúzni az orosz pénzből felújított szovjet parcellában, ahol a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.

Index – A felújított szovjet katonai emlékhely – Galéria

Érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter, vagy a kormány más tagja, vagy esetleg a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottságtól bárki magyar részről részt vesz-e majd a koszorúzáson. Válaszukban azt írták, a vegyes bizottság magyar tagozatának tagjai nem kaptak meghívót a koszorúzásra.

Oroszország budapesti nagykövetsége az Index kérdésére végül azt a tájékoztatást adta, hogy Putyin egy darab koszorút fog elhelyezni a síremlék központi obeliszkjéhez, amin többek között ilyen szöveg áll: Nyugodjatok békében drága elvtársaink az az ügy, melyért harcoltatok az a zászló melyet hordoztatok, hőstettekre és hősies munkára lelkesít bennünket.

Az orosz elnök koszorúját a Kreml díszőrsége viszi majd, de állítólag lesz magyar díszőrség is, amely díszsorfalat áll majd a művelethez. A nagykövetség azt is elárulta, hogy sem a magyar kormány, sem a magyar–orosz vegyes bizottság nem képviseli magát a rendezvényen. 

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya azt is megírta, hogy az orosz fél hivatalosan nem tájékoztatta a magyar felet a költségekről, a magyarokat pedig semmilyen költség nem terhelte a parcella két évig tartó felújítása miatt.

A forradalmat ellenforradalomnak nevező feliratok megváltoztatására javaslatot tettek a Magyar–Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 2013. május 30–31. között tartott ülésén. Ahogy már korábban megírtuk, az új változat „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére." lett volna, de a HM szerint az orosz fél mereven elzárkózott minden változtatástól. A minisztérium szerint a hatályos egyezmény értelmében a feliratok megváltoztatásához az orosz fél beleegyezése szükséges lenne.

A koszorúzásról és a sírkert szovjet parcellájának felújításáról itt írtunk részletesebben