Testvérgyilkosság, tandem, Putyin-Orbán

2015.02.17. 16:44

A debreceni orosz konzulátus vitrinjében a kelet-ukrajnai háborúról láthatnak képeket a járókelők. "Testvérgyilkosság Ukrajnában" címmel ad hírt a véres eseményekről a rögtönzött kiállítás. Diplomáciailag azonban óvatlan a civilek életét sem kímélő fegyveres konfliktus bemutatása, legalábbis az a rész, amely a humanitárius segélyekről szól. A képaláírás szerint Oroszország küldte a konvojt "a Donyecki és Luganszki Népköztársaság lakóinak". Márpedig a szakadárok államalakulatát Moszkva sem ismeri el, még a múlt héten aláírt minszki megállapodás sem említ ilyet, csupán "Luganszk és Donyeck megye bizonyos részeinek harcoló alakulatairól" beszél.

A budapesti nagykövetség vitrinje is fontos jelzéseket ad az önjelölt kremlinológusoknak. 2011-ben például látható volt, hogy Dmitrij Medvegyev elnök ugyan, de mégsem egészen: Putyin azonos súllyal van jelen a képeken.

A győzelem napi fotók is elmaradhatatlanok, ahogyan Orbán tavalyi látogatásának képei is.

Most pedig Budapest ostromára és felszabadítására emlékeznek, a 70, évforduló alkalmából. Egy blokkal lejjebb pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy Oroszországban vannak nyírfák és gyermekek.