Nem Orbánon, hanem Áderen fogott ki Putyin

2015.02.18. 18:22

Vlagyimir Putyin orosz államfő Orbán Viktorral közös keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A nagy honvédő háború végét ünneplő felvonulásról fontos tudni, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető is elfogadta már Putyin meghívását, így ha Áder János is elmegy, együtt ünnepelhet Kimmel. Nem könnyű döntés.

Korábban azért írtuk, hogy Putyin Orbánt hívta meg, mert a sajtótájékoztatón ez hangzott el - legalábbis így fordította a tolmács. 

A május 9-én tartott díszfelvonuláson Barack Obama nem fog részt venni – jelentette ki korábban John Tefft, az USA moszkvai nagykövete. Hszi Csin-ping kínai elnök ott lesz. Kim útját pedig az teszi igazán különlegessé, hogy ez lesz az észak-koreai vezető első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben átvette az ország vezetését.

Kormányzati  értesülések  szerint a hetvenedik évfordulóra szervezett parádé lesz az eddigi legnagyobb: csak Moszkvában 14 ezer katona vonul majd fel, és van olyan régió, ahol két éve készülnek a megemlékezésre.