Putyin a budapesti hídfőről üzent a világnak

2015.02.18. 00:42
Az orosz elnök késve érkezett Budapestre, tárgyalt ugyan Orbánnal, de mintha fontosabb lett volna neki, hogy egy európai uniós országból üzenhessen a világnak. A magyar-orosz gázszerződés ügyében nem született sok újdonság, Paksról alig esett szó, Putyin viszont Budapestről szólíthatta fel a Kelet-Ukrajnában harcoló feleket a tűzszünet betartására, az EU-nak pedig azt üzente: hiába gáncsolták el a Déli Áramlatot, ők már dolgoznak a szerbekkel és a magyarokkal a "Török Áramlat" megvalósításán. Putyin nemcsak a delegációját hozta Budapestre, de a Fement is egy meztelenül tüntető szőke nő személyében. Vlagyimir Vlagyimirovics fél napja Budapesten.

 Foglaljuk össze, mit tudtunk meg Putyin budapesti tárgyalásai után:

  • Magyarország és Oroszország között a nagy gázszerződés végül nem köttetett meg, csak egy évvel korábbi megállapodást csomagoltak be újra.
  • Putyin most 12 milliárd eurós paksi bővítésről beszélt, pedig eddigi 10 milliárdosról tudtunk. 
  • Segítik a magyar cégeket Oroszországban, a Mol új olajlelőhelyeket tárhat fel Nyugat-Szibériában.
  • Öt megállapodást írtak alá tudományos-, felsőoktatási-, egészségügy együttműködésről, kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról és a Roszatom atomenergiával kapcsolatos képzéséről. 
  • Putyin meghívta Orbánt a moszkvai győzelem napi megemlékezésre.
flightradar.png

Jól megtévesztettek mindenkit az oroszok: különböző időpontokban három különgép is érkezett Moszkváról Budapestre. Csak az utolsó pillanatban derült ki, melyiken van Putyin. Az viszont jól követhető volt a Flightradaron, hogy mindegyik gép messzire elkerülte Ukrajnát: Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián át érkeztek hozzánk.

Az orosz elnök végül egy óra késéssel érkezett Budapestre. Délután két óra helyett háromkor landolt a Liszt Ferenc repülőtéren.

Putyint Szijjártó Péter fogadta Ferihegyen.

Putyin Budapestre vonzotta a Fement is: először tüntetett nálunk a meztelen akcióival hódító szervezet. Egy 26 éves francia nő a Parlamentnél várakozó újságírók gyűrűjében tüntetett Putyin ellen. A magyar rendőrök először elég félszegen kezelték a furcsa jelenséget, aztán megfogták és egy kisbuszba tuszkolták a teljesen meztelen tüntetőt. 

Putyin a repülőtérről egyenesen a Hősök terére ment, ahol megkoszorúzta a Hősök emlékkövét.

unnamed
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az orosz elnök látogatása miatt több utat teljesen lezártak Budapest belvárosában.

Nagyon furcsa társaság jött össze a budapesti orosz nagykövetségnél tartott Putyin melletti tüntetésen. Voltak, akik konkrétan arról beszéltek, hogy jöjjenek vissza az orosz katonák Magyarországra, megjelent pár bomberdzsekis szkinhed, és hogy a farsangi kavalkád még színesebb legyen, három szír is, akik meg akarták köszönni Putyinnak az orosz fegyvereket, amivel most az al-Kaidát és az Iszlám Államot lövik.

Putyin a Hősök tere után nem sokkal már a Fiumei úti sírkert orosz pénzből felújított szovjet katonai parcelláját koszorúzta meg. Itt a II. világháborúban elesett katonák emlékműve mellett olyan 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is vannak, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak. A koszorúzáson a magyar kormány részéről senki nem vett részt.

Orbán Viktor a Parlamentben fogadta Putyint. A magyar miniszterelnök Facebook-oldalán megjelent képeket először nem lehetett kommentelni. Feltehetően azokat blokkolták, akik egyszer már hozzászóltak valamihez. Egy idő után megjelenhettek a kommentek az oldalon.

Az eredeti program szerint Orbán és Putyin alig több mint egy órát tárgyaltak volna. A megbeszélés végül majdnem két órás lett, ami után még egy munkavacsorát is tartottak.

Több halasztás után végül este háromnegyed nyolckor tartottak közös sajtótájékoztatót. Nemcsak az orosz-magyar gázszerződésről és Paksról volt szó, Putyin Budapestről az ukrán hadsereget és a szakadárokat figyelmeztette a tűzszünet betartására, Európának pedig azt üzente: a Déli Áramlat megakadályozása után Moszkva nekiáll a "Török Áramlat" megvalósításának.

A késések miatt Putyin az eredetileg tervezett fél 7 helyett este 9 után ért oda a Sándor-palotába, ahol Áder János fogadta. Az orosz elnök delegációja este tíz után ért ki a repülőtérre, majd a különgéppel elhagyta Budapestet.