Orbán-Kaczynski: valami nem stimmel

2015.02.20. 01:59 Módosítva: 2015.02.20. 03:56

Rácsapta az ajtót Orbán Viktorra Jaroslaw Kaczynski, akinek hívei eddig a Békemeneteken mindig ezerszámra támogatták a Fideszt, írtuk csütörtökön. Meg azt is, hogy Kaczynski nem volt hajlandó találkozni a Varsóba látogató Orbánnal, mivel az oroszokkal barátkozó magyar kormányfő szerinte "szétveri az európai szolidaritást".

A kormányzati kommunikációnak láthatóan nem tetszett a lengyel-magyar kapcsolatok totális elcseszéséről szóló cikkünk. A Miniszterelnöki Sajtóirodája csütörtök este azzal akarta elvenni a dolog jelentőségét, hogy egy rövid közleményben ezt írta:

Sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett a mai napra találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban.

Mindez azért érdekes, mert Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (Pis) honlapján megjelent közleményben szó szerint ez áll:

A magyar miniszterelnök környezetéből érkezett a meghívás egy találkozóra Jarosław Kaczyński számára.

Kaczyński azonban, áll a közleményben, nem fogadta el a meghívást arra hivatkozva, hogy a magyar miniszterelnök hozzáállása rombolja az európai szolidaritást.

A közleményben később Mariusz Błaszczak, a Pis frakcióvezetője azt is mondja: a találkozót szerdán kezdeményezték, de „tekintettel a politikai helyzetre ennek a találkozónak véleményünk szerint nincs értelme”.

Újabb kérdést tettünk hát fel a miniszterelnök sajtóirodájának. Erre várjuk a választ:

A lengyelek tévednek, vagy nem tud sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor arról, hogy a kormányfő környezetéből valaki ilyen találkozót kezdeményezett?

Elküldtük kérdéseinket a Pis sajtóirodájának is.

Itt elolvashatja a Kaczynski-párt honlapján csütörtökön megjelent közlemény teljes fordítását:

Mariusz Błaszczak: Jarosław Kaczyński lemondta a találkozót Orbánnal

A Pis elnöke, Jarosław Kaczyński nem fogadta el a meghívást az Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével való találkozóra – jelentette be csütörtökön a Pis frakcióvezetője, Mariusz Błaszczak. A döntést Orbán hozzáállásával magyarázta, aki „rombolja az európai szolidaritást”. Orbán Viktor csütörtökön Lengyelországba látogat; találkozik Ewa Kopacz kormányfővel, valamint részt vesz egy gazdasági témájú beszélgetésen.

„A magyar miniszterelnök környezetéből érkezett a meghívás egy találkozóra Jarosław Kaczyński számára. Jarosław Kaczyński nem fogadta el a meghívást arra hivatkozva, hogy a magyar miniszterelnök hozzáállása rombolja az európai szolidaritást. Sajnos nemcsak a magyar miniszterelnöké, hanem a német kancellár, valamint a francia elnök hozzáállása az utóbbi években szintén rombolja az európai szolidaritást” – mondta Błaszcsak csütörtökön a Szejmben az újságíróknak. Hozzátette, hogy a találkozót szerdán kezdeményezték.

"Tekintettel a politikai helyzetre, ennek a találkozónak véleményünk szerint nincs értelme” – hangsúlyozta a Pis frakcióvezetője. Arra a kérdésre, hogy visszavonják-e Jarosław Kaczyński szavait arról, hogy Budapestet akarnak Varsóban, Błaszczak így válaszolt: „A Pis olyan arányú győzelmet akar, amilyennel a Fidesz nyert Magyarországon, azért, hogy önállóan kormányozhassunk, mert csak a Pis garantálja a valódi változást”. (...) PAP