Kétszer annyit ajánlott Munkácsy Golgotájáért egy orosz milliárdos, mint a magyar állam

2015.02.21. 09:08

Már-már visszautasíthatatlan ajánlatot tett egy orosz milliárdos Pákh Imrének (61): az üzletember tízmillió dollárt, azaz 2,7 milliárd forintot kínált a műgyűjtőnek a Golgotáért.

írja a blikk.hu. Nyilván nem kellene kiemelnem (34) ennyire ezt a mondatot, de egyszerűen csodálatos, hogy a Blikk (21) akkor is kiemeli az emberek életkorát, amikor aztán már tényleg semennyire sem releváns. De a lényeg:

A cikk szerint a Munká­csy-képet az állam is szeretné megszerezni, de túlzásnak tartották az árat ezért a képért. Az orosz milliárdos,  Vaszilij Anyiszimov (63) ( EMBEREK! AZ OROSZ MILLIÁRDOS 63 ÉVES!) márciusig adott gondolkodási időt Pákhnak. Anyiszimovról a cikk azt írja, Zürichben él, vagyonát 1,6 milliárd dollárra, azaz 432 milliárd forintra becsülik. A Blikk úgy tudja, „a magyar állam az orosz üzletemberhez képest feleannyi pénzt kínált Munkácsy Mihály (1844–1900) monumentális művéért". 

Munkácsy Mihály (56)

Valóban megkeresett az úriember ezzel az üzletileg teljesen korrekt ajánlattal

– mondta a férfi a Blikknek, és hozzátette, hogy nem adná el soha kevesebbért a képet, mint amennyiért vette. Bár azt nem árulta el, mennyiért vette. Viszont a cikkből kiderül, hogy Pákh megpróbál az utolsó pillanatig lehetőséget adni a magyar államnak, hogy megvegye a képet, ezért kérte az orosz üzletembert, hogy az általa megjelölt határidőt tolja ki.

A magyar államot képviselő Baán László (54) úgy nyilatkozott a Blikknek: „Magyarország kormányának egyértelmű szándéka, hogy a Munkácsy-triló­giát egyben tartsa, és a képek a debreceni Déri Múzeumban legyenek kiállítva. Munkácsy alkotásainak jelentősége felbecsülhetetlen, értéküket tekintve ugyanakkor megegyezésre kell jutni a képek tulajdonosai­val. Ez ügyben biztató tárgyalások zajlanak, de azok még nem zárultak le".