Lázár Széllel, Novák Szijjártóval perlekedett

2015.02.23. 17:56

Változott munkarendben próbálta ki magát hétfőn a parlament. Az amúgy is csak 199 fős parlamenti üléstermében csak lézengtek a vitanapon. a Kövér László által megváltoztatott munkarend szerint a héten döntéshozatal nincs, csak bizottsági munka. De a vitanap megmaradt, az azonnali kérdések hoztak néhány kellemes percet a tévésorozatok kedvelőinek:

Lázár János és Szél Bernadett sokadszor csapott össze a parlamentben. Az LMP politikusa még azt is elérte, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter elismerje, „erejét, képességeit meghaladó feladatokat bízott rá a miniszterelnök”. Szél egyébként az iránt érdeklődött, hogy

Lázár megkerülte a kérdést, írásban ígérve választ, mondván, az energiapolitika nem tartozik a portfóliójába és reméli, nem is fog. Egyébként nem ez volt az egyetlen csörtéje Lázárnak Széllel.

Lázáron túl legtöbbször Szijjártó Pétert találták meg a felszólalások.

A külügyi és külgazdasági minisztert lemondásra szólította fel Mesterházy Attila is. Az MSZP korábbi elnöke a keleti nyitás kudarcáról szólva kérte Szijjártó távozását.

Novák Előd sem hagyta ki a családi támogatásból drága ingatlant vásárolt miniszter ostorozását. A Jobbik alelnöke arra emlékeztetett, hogy Szijjártó még ellenzékben Gyurcsány Ferenc villája előtt követelte a magánházak úszómedencéire kivetendő luxusadó bevezetését, ám ezt azóta nem támogatja. Novák harmadszor fordult a medenceadó ügyében Szijjártóhoz, harmadszor sem kapott értékelhető választ.

De nem ért véget Szijjártó válaszadási sorozata. Diplomatikus válaszából megtudhattuk, hogy tényleg a Fidesz politikai szövetségese, a szintén az Európai Néppártban helyet foglaló lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetése hazudik. Jaroslaw Kaczynski ugyanis azt állította, hogy a magyar kormányfő környezetéből érkezett megkeresés, de a volt lengyel miniszterelnök visszautasította az egységbontó Orbán közeledését. Szijjártó most ismét elmondta: nem volt tervben "ellenzéki politikussal" folytatandó találkozó Orbán útján.

Lebomlott a kétharmad

Nem mehetett el szó nélkül az ellenzék Kész Zoltán veszprémi győzelme mellett, ami révén a Fidesz elvesztette kétharmados többségét. Tóbiás József szerint ezzel fordulóponthoz érkezett Magyarország. Az MSZP elnöke kiemelte azt is, hogy a Fidesz leváltását nem a Jobbik jelenti, ezért sem nyert a Vona Gáborék jelöltje a megyeszékhelyen.

Kósa Lajos viszont, miután gratulált Kész győzelméhez, megmagyarázta, hogy az ellenzék eredményét nem érdemes túlértékelni. Például Abaújszántón Fidesz támogatottságú polgármester nyert, és Szatymazon is a párt polgármestere nyert.

L. Simon László államtitkár is frappáns választ adott a Fidesz vereségére: mindez azt jelenti, hogy a választási rendszer nem is rossz, a kritikusoknak ideje bocsánatot kérniük. Igaz, a Fidesz vasárnap olyan többséget vesztett el, amelyet a tavaly áprilisi eredménye alapján a korábbi választási rendszerben meg sem szerzett volna.

A jobbikos Mirkóczky Ádám részben az Index cikke nyomán arról szólt, hogy a kormány romapolitikája a korrupcióra és a csalásra épül.

A párt másik képviselője ezután még a szociális ellátórendszer lustákat és élősködőket támogató jellegét ekézte, ezzel visszatért a párt megszokott retorikai medrébe, bár Egyed Zsolt a felszólalást középosztály eltűnéséért aggódva kezdte.

Minden jó, de lesz-e jobb?

A kormánypárti képviselők is kitettek magukért, Bene Ildikó a kórházfelújítás eddigi sikerei után arról érdeklődött, milyen lesz a folytatás. Mint kiderült, ígéretes.

Benére Riz Gábor tromfolt rá, aki Magyarország gazdasági sikereiben kiemelte a sikeres turizmus eredményeit. Na, de mit ígér a kormány az ágazat területén? Mint kiderült, a helyzet biztató, ami jó volt, még jobb lesz.

Ami viszont az új rendszerben sem változott: a kormányfő két hétig tologathatja a megjelenést, Orbán Viktor nem volt jelent a parlament hétfői vitanapján.